Ντάισελμπλουμ: Την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα

Το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα ενδέχεται να διεξαχθεί την επόμενη ή, το αργότερο, τη μεθεπόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη νομικά και πολιτικά ζητήματα που απομένουν να διευθετηθούν.

«Δεν έχω συγκεκριμένη προθεσμία, αν και υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος την οποία μοιραζόμαστε όλοι. Επομένως, θα πρέπει να δούμε αν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα ή, στη χειρότερη περίπτωση, την αμέσως επόμενη εβδομάδα», δήλωσε από το Παρίσι ο Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, αλλά πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Νωρίτερα, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε τη «μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικής σημασία το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί είναι «πρακτικά σύμφωνοι» όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, και απομένει το θέμα του προληπτικού μηχανισμού.

Ο Μοσκοβισί χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του Ντάισελμπλουμ να «καθυστερήσουμε κάποιες ημέρες το Eurogroup», στο βαθμό «που δεν είχαμε φτάσει ακόμα στο τέλος της συζήτησης». Τόνισε όμως ότι πρέπει να υπάρξει εντατική εργασία έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον πρόεδρο του Eurogroup να συγκαλέσει την έκτακτη συνεδρίαση «το συντομότερο δυνατό».

Τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει συμφωνία εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν. «Προφανώς χρειάζεται πάντα να δοθεί και να κριθεί μια μάχη όταν πρόκειται για την Ελλάδα, αλλά έχω τη βεβαιότητα ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», είπε ο ίδιος.