Ντ. Μπακογιάννη: Η απάντηση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να είναι το ίδιο σαρωτική όσο και το πρόβλημα

Η απάντηση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να είναι το ίδιο σαρωτική όσο και το πρόβλημα, επισήμανε η βουλευτής της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την εισήγησή της στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Ε.Ε., υπερθεμάτισε η κ. Μπακογιάννη, αν και άργησε πολύ, πήρε κάποιες σημαντικές αποφάσεις την περασμένη εβδομάδα, αλλά πολλά σημεία θέλουν διευκρίνιση, έτσι ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν γρήγορα και πάνω απ’ όλα αποτελεσματικά.

Πρέπει να χρηματοδοτηθούν ορισμένες γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία, όπου βρίσκονται σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Θεωρώ όμως τους πόρους που προβλέπονται ως τελείως ανεπαρκείς.

Η προώθηση 160.000 προσφύγων η οποία αποφασίστηκε, έχει ήδη καθυστερήσει πολύ. Είναι απαράδεκτο ακόμα και το να συζητείται το να αφεθούν μόνες τους χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες απειλούνται ήδη για διαφόρους λόγους. Είναι απαράδεκτο να συζητείται το να διαφυλάξουν τα σύνορα μιας ολόκληρης ηπείρου αυτές οι χώρες των οποίων έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο των νησιών τους, ο τουρισμός. Ευχαριστώ τους New York Times που δήλωσαν ότι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει πληγεί οικονομικά περισσότερο αποδείχτηκε η πιο ανθρώπινη. Άλλα δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε 28 χώρες στην προστασία της Ευρώπης και έχω εκπλαγεί με μερικές κυβερνήσεις οι οποίες μας δίνουν οδηγίες, έχοντας στο μυαλό τους φράχτες, σε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα. Την ίδια στιγμή είναι γελοίο για κάποιες χώρες να λένε ότι θα «δέχονται» 5000 πρόσφυγες τον χρόνο! Αυτός είναι ο αριθμός που μερικά νησιά της Ελλάδας δέχονται σε μια εβδομάδα!

Eίναι ευπρόσδεκτη η βοήθεια της Frontex και της Rabit, για την δημιουργία σημείων ταυτοποίησης και για την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας πριν την προώθηση.

Καθιστώντας αναγκαία την επίδειξη πολιτικής βούλησης, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «πρέπει να παρέμβουμε, μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ρωσία και όσες τοπικές δυνάμεις είναι πρόθυμες και ικανές να συμβάλουν στην ειρήνευση της Μέσης Ανατολής».