Νόμιμο το διάταγμα για τον Αστέρα Βουλιαγμένης απεφάνθη η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας

«Ναι» είπε τελικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στο έργο της ανάπλασης του Αστέρα Βουλιαγμένης και κατ΄ επέκταση στη σχετική συναλλαγή ύψους 400 εκατ. ευρώ μεταξύ του Δημοσίου και του αραβικών συμφερόντων Jermyn Street real estate fund IV.

Με την υπ’αριθμόν 152/2016 γνωμοδότησή της η Ολομέλεια του ΣΤΕ έκρινε αυτή τη φορά νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που επανακατατέθηκε τον περασμένο μήνα, κάνοντας μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2015, οι Σύμβουλοι του Ε’ Τμήματος του ΣΤΕ είχαν κρίνει μη νόμιμες τις ρυθμίσεις του διατάγματος όπως είναι η δημιουργία 100 νέων μονοκατοικιών («καμπάνες»), η κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου, κ.λπ.

Τότε στη γνωμοδότησή τους είχαν αναφέρει ότι απαγορεύεται, «η λήψη μέτρων που επιφέρουν την επιδείνωση των όρων διαβιώσεως και την υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού ή του προβλεπόμενου από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία οικιστικού περιβάλλοντος».

Το διάταγμα αφορά την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου της πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης, όπως και την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ.

Η έκταση έχει συνολική επιφάνεια 301.864,99 τετραγωνικών μέτρων και χωρίζεται σε ζώνες εκ των οποίων στην κάθε μια από αυτές καθορίζονται διαφορετικές χρήσεις.

Το ΕΣΧΑΔΑ αναθεωρήθηκε και πλέον προβλέπει την αύξηση της προστατευόμενης έκτασης σε 217.000 τ.μ. έναντι 140.000 τ.μ. Επίσης, η επιφάνεια των προστατευόμενων περιοχών και των χώρων πρασίνου θα είναι 61.800 τ.μ., με την υφιστάμενη δομημένη επιφάνεια να είναι 74.000 τ.μ.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος επιτρέπεται η διατήρηση, αναβάθμιση του υφισταμένου ελικοδρομίου, ενώ οι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης υπογειοποιούνται και φυτεύονται. Ακόμη, προβλέπεται η λειτουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, αυτοτελών πολυτελών κατοικιών (καμπάνες), τουριστικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, αναψυκτήρια, σνακ -μπαρ, καταστήματα εστίασης γενικότερα, εμπορικά καταστήματα, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης,

Ως προς το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα που υπάρχει μέσα στην έκταση προβλέπεται η κατασκευή ειδικής εισόδου επισκεπτών στον αρχαιολογικό αυτό χώρο.