Ν. Βούτσης: Δεν θα δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην κρίσιμη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου

Δεν θα δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην κρίσιμη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου που τίθεται το απόγευμα της Κυριακής προς ψήφιση εκτιμά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και συνδέει τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με το επικείμενο Eurogroup. Αναγνωρίζει ότι τα μέτρα είναι δύσκολα, σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχουν θετικές δικλείδες που επιτρέπουν αισιοδοξία.

Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, ο κ. Βούτσης αναφέρεται στη φορολογία και δέχεται ότι η αύξηση των έμμεσων φόρων είναι απόφαση της κυβέρνησης, υπογραμμίζει όμως πως έχουν καταβληθεί προσπάθειες για δικαιότερη κατανομή των βαρών και για την αποτροπή οριζόντιων μειώσεων στα εισοδήματα και υπενθυμίζει ότι το στρατηγικό σχέδιο της κυβερνώσας Αριστεράς είναι να δώσει το δικό της αποτύπωμα ενός εναλλακτικού δρόμου εξόδου από την κρίση υπέρ των εργαζομένων και με τρόπο που δεν θα διαλύεται ο κοινωνικός ιστός.

«Δεν διαπραγματευόμαστε με τον κ. Σόιμπλε. Διαπραγματευόμαστε με τους θεσμούς, και μάλιστα έχει προστεθεί και η επικουρία του ψηφισμένου και δημοκρατικά νομιμοποιημένου Ευρωκοινοβουλίου», απαντά ο πρόεδρος της Βουλής όταν ερωτάται για το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών από τη μια επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά από την άλλη απορρίπτει τις προτάσεις του Ταμείου για την ελάφρυνση του χρέους.

Για τη δήλωση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ότι η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη χώρα το τρίτο μνημόνιο, ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει όλα τα δεδομένα που οδήγησαν στη συμφωνία του καλοκαιριού και στην αποφυγή της παγίδας που είχε στηθεί για τη χώρα και εκφράζει τη λύπη του γιατί ο επικεφαλής της ΤτΕ προχώρησε σε μια τέτοια δήλωση αντί να στρέφει τα πυρά του σε εκείνους που μηχανεύτηκαν, εκπόνησαν και εφάρμοσαν ένα σχέδιο ασφυξίας για την Ελλάδα και δεν παίρνει την ευθύνη να τοποθετηθεί δημόσια για το υπαρκτό αυτό σχέδιο κατά της χώρας.

Για το εκλογικό σύστημα απαντά πως η αφετηρία που θα προσεγγίσει η αριστερά αυτό το θέμα, όταν ξεκινήσει η συζήτηση επί της ουσίας, δεν μπορεί παρά να είναι η απλή αναλογική. Διατυπώνει ωστόσο την άποψη -και διευκρινίζει ότι είναι η προσωπική του άποψη- ότι η παρούσα φάση έχει άλλες προτεραιότητες.

Στην ερώτηση με ποια τομή ή μεταρρύθμιση θα ήθελε να συνδεθεί η θητεία του ως προέδρου της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης περιγράφει μια Βουλή που θα είναι ανοιχτή στην κοινωνία, ανοιχτή στους προβληματισμούς για τα μεγάλα σύγχρονα διακυβεύματα.