Ν. Βούτσης: Υπάρχει έδαφος πραγματικό για έναν ειλικρινή διάλογο και για συγκλίσεις πάνω σε μεγάλες εκκρεμότητες

«Η κυβέρνηση πιστεύω πως πολιτεύεται με γνώμονα να υπάρξει η ευρύτατη δυνατή συναίνεση του λαού καταρχήν και της κοινωνίας, σε μία πάρα πολύ δύσκολη φάση, όπου έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά προβλήματα και όπου υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις.

Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο και τον χρόνο συζήτησής του στη Βουλή, είπε πως μπορεί να περιμένει γι’ αργότερα, καθώς το προσφυγικό αποτελεί προτεραιότητα.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Βούτσης κάλεσε την Ευρώπη «να αποφασίσει μερικά πράγματα, εάν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει, και από εκεί πέρα, μέσα σ’ αυτά τα διλήμματα θα βρούμε τη θέση μας κι εμείς ως χώρα». «Αυτά, φράχτες, μη φράχτες, μεσοβέζικές λύσεις, “κρατήστε τους εσείς, εμείς δεν τους κρατάμε” κ.λπ., αντιλαμβάνεστε ότι οδηγούν σε καταστάσεις δραματικές», πρόσθεσε.

Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι διαφαίνονται συγκλίσεις και συναινέσεις σε υπαρκτά προβλήματα, «που είτε άπτονται της δανειακής συμφωνίας και της προσεχούς αξιολόγησης, π.χ. θέματα μέσα στο ασφαλιστικό ή που μπορούν να φανούν και στο φορολογικό ή ακόμα και στο θέμα της Δημόσιας Διοίκησης». Όπως εκτίμησε, υπάρχει έδαφος πραγματικό για έναν ειλικρινή διάλογο και για συγκλίσεις πάνω σε μεγάλες εκκρεμότητες.

Είπε επίσης ότι «το ΔΝΤ βρίσκεται σε απόκλιση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και καθυστερούν απ’ ό,τι φαίνεται την έλευση τους ή δεν την έχουν προγραμματίσει κιόλας ακόμα», γεγονός που χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο, τη στιγμή που απ’ όλες τις άλλες πλευρές στην Ευρώπη έχει διαμηνυθεί και στον πρωθυπουργό και στον κ. Τσακαλώτο ευθέως ότι κι αυτοί βιάζονται και θεωρούν ότι είναι σημαντικό να τελειώσει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση».