Ν.Κοτζιάς: Ανάγκη να ανταποκριθεί η Τουρκία στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε.

Την ανάγκη να ανταποκριθεί η Τουρκία στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε., υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στη διακυβερνητική διάσκεψη Ε.Ε. – Τουρκίας, κατά την οποία άνοιξε το 17ο κεφάλαιο της ενταξιακής διαδικασίας της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι ο διάλογος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχει ανοίξει εδώ και δεκαετίες και πως σήμερα ανοίγει η συζήτηση για άνοιγμα νέων κεφαλαίων, βάσει της συμφωνίας της 29ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τώρα θα πρέπει να ανταποκριθεί και η Τουρκία στις δεσμεύσεις της και να τηρήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Ειδική μνεία έκανε και στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας. «Είναι μια διαδικασία την οποία την παλέψαμε πάρα πολύ καιρό και γι’ αυτό κατ’ εξαίρεση, ενώ δε συνηθίζεται, θα πάω ως υπουργός να την παρακολουθήσω και να τη χαιρετίσω», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Σχετικά με την πρόταση που αναμένεται να παρουσιάσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε τα εξής: «Έχω πει στα ευρωπαϊκά όργανα, ότι βιάζονται πάρα πολύ για ορισμένα πράγματα και προσπαθούν “στο πόδι” να λύσουν ορισμένα προβλήματα. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με δημοκρατικό τρόπο στα πλαίσια των συνθηκών».

«Έχουμε πει ότι ασφαλώς μπορεί να αλλάξει η διαδικασία και ο κανονισμός για τη FRONTEX, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να συμβαδίζει με το άρθρο 72 και 79 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προτάσσει τα κυρίαρχα συμφέροντα του κάθε κράτους μέλους, όσον αφορά την προάσπιση της ασφάλειάς του και το μεταναστευτικό» κατέληξε.