Ν. Κοτζιάς: Διαρκές μέλημα της κυβέρνησης είναι ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο

Διαρκές μέλημα και κορυφαία επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε δήλωσή του με αφορμή την 42η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ο κ. Κοτζιάς διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται και θα παραμείνει στο πλευρό της Κύπρου, αρωγός και συμπαραστάτης του κυπριακού ελληνισμού και του κυπριακού λαού». Όπως αναφέρει, «στόχος μας είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης, συνολικής και συμφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».

«Σήμερα, υποκλινόμαστε στην μνήμη των αδελφών μας που έπεσαν στην Κύπρο το 1974. Εκφράζουμε τον σεβασμό και την πατριωτική ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπριους και Ελλαδίτες.», συνεχίζει ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται και δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής.

Αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού αποτελούν, όπως τονίζει ο κ. Κοτζιάς, «η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που, όπως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, υπονομεύουν αντί