Ν. Ξυδάκης: Η προσφυγική κρίση θα ξεπεραστεί όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη

Η προσφυγική κρίση θα ξεπεραστεί όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, τονίζει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», στην οποία εκφράζει την ελπίδα πως κατά την Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό θα υπάρξει πρόοδος.

Απαντώντας στο ερώτημα ως προς την κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στην Ελλάδα ως προς την καταγραφή των προσφύγων και στο περιθώριο που έχει δώσει μέχρι τα μέσα Μαΐου ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως η Επιτροπή μπορεί να έλθει στην Ελλάδα να ελέγξει και να διαπιστώσει πως το ποσοστό καταγραφής βρίσκεται πάνω από το 90%, στο 98%.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι εκείνο που χρειάζεται η Ε.Ε. είναι μία πλήρης μεταρρύθμιση του συστήματος της για το άσυλο, μία νέα ρύθμιση για το πώς οι άνθρωποι θα αιτούνται άσυλο και πώς θα αποφασίζεται η χορήγησή του, ενώ μία κοινή πολιτική στο ζήτημα αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται και από τις 28 χώρες-μέλη.

Κατά τον κ. Ξυδάκη, η Ε.Ε. παύει να υπάρχει όταν δεν ακολουθούνται δύο θεμελιώδεις αρχές της, η αναλογικότητα και η αλληλεγγύη, διότι μετά γίνεται επιστροφή στην πολιτική του εθνικού κράτους με συνοριακούς ελέγχους και διαφορετικές πολιτικές αποφάσεις, και σε διενέξεις που αυτές προκαλούν.