Ν. Παππάς: Εάν το ΔΝΤ επιθυμεί να αλλάξει η συμφωνία θα πρέπει να το υποστηρίξει δημόσια

Όποιος επιθυμεί να αλλάξει η συμφωνία θα πρέπει να το υποστηρίξει δημόσια ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σχολιάζοντας τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με την αξιολόγηση. Ανέφερε εξάλλου ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μιλώντας στον Real FM επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή σχετικά με το ζήτημα των δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ.

Ερωτηθείς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «οιοσδήποτε επιθυμεί να αλλάξει τη συμφωνία θα πρέπει πρώτον να βγει να το υποστηρίξει δημόσια, να πείσει κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών να την αλλάξουν και δεύτερον να θεμελιώσει το επιχείρημά του, πράγμα που το βλέπω ακόμα πιο δύσκολο».

Τόνισε πως «αν κάτι έχει αλλάξει στην ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο και μετά είναι προς το καλύτερο. Συνεπώς δεν δύναται κανείς σώφρων να βγει στη δημόσια σφαίρα και να υποστηρίξει ότι χρειάζονται περισσότερα από αυτά που συμφωνήσαμε».

Ως προς το «πακέτο» των μέτρων και ερωτηθείς αν θα υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις στη μεσαία τάξη, ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «η συμφωνία, την οποία έχουμε υπογράψει, προβλέπει ότι το 2018 θα πρέπει να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5%, στο πλαίσιο της συμφωνίας -δεν μιλάμε για νέα μέτρα- θα ψηφιστούν κάποια μέτρα».

Ωστόσο ανέφερε ως πιθανό ενδεχόμενα τα αποτελέσματα τα οικονομικά και η πορεία της οικονομίας να είναι τέτοια, ούτως ώστε τα μέτρα που θα ψηφιστούν προς εφαρμογή τα επόμενα χρόνια να μην εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου «γιατί θα μπορούμε, όπως το κάναμε φέτος, να υπερβαίνουμε τον στόχο των εσόδων».

Ο κ. Παππάς είπε ότι η κυβέρνηση επιμένει στον αριθμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξουν θεματικές άδειες ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.

Ως προς τη διαδικασία του διαγωνισμού δήλωσε ότι «μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθεί η προκήρυξη στο open gov, θα υπάρξει μία ολιγοήμερη διαβούλευση και μετά θα περάσουμε στη διαδικασία υποβολής των φακέλων».

Ακόμα, έκανε λόγο για barcode στις εφημερίδες σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν φαινόμενα που δεν θα πρέπει να αφήσουμε να συνεχίζονται. Για παράδειγμα, δεν μπορεί όλα τα προϊόντα στην αγορά να έχουν barcode και να μην έχουν οι εφημερίδες, αυτό μέσα στις επόμενες μέρες θα δρομολογήσουμε τη νομοθετική ρύθμιση να το ολοκληρώσουμε».