Ν. Τόσκας: Η παραπληροφόρηση κάνει κακό στους πρόσφυγες, ειδικά στην Ειδομένη

«Η παραπληροφόρηση κάνει κακό στους πρόσφυγες, τους βάζει σε κινδύνους ειδικά στην περιοχή της Ειδομένης», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τους ενημερώσει με τα σωστά δεδομένα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τόσκας από τη Λέσβο, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «θα πρέπει να μείνουν οι ΜΚΟ οι οποίες είναι χρήσιμες και για τους πρόσφυγες και υποστηρίζουν καλύτερα τη χώρα και τις διεθνείς συμφωνίες».

«Εδώ στη Μόρια ήδη έχουν αρχίσει και δημιουργούνται υποδομές για εξέταση των αιτήσεων των προσφύγων που ζητούν άσυλο. Ήρθαμε για να δούμε τι απαιτήσεις χρειάζονται, ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα αυτήν την κατάσταση. Να είναι πιο οργανωμένα τα πράγματα, να μην ταλαιπωρούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να υπάρχει γενικότερα μια οργανωμένη διαχείριση του ζητήματος», σχολίασε ο κ. Τόσκας και εξήγησε ότι ο τρόπος των επαναπροωθήσεων είναι υπό συζήτηση τόσο με την τουρκική πλευρά, όσο και με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτές τις ημέρες.

Ερωτηθείς για τη μείωση των ροών μεταναστών και προσφύγων προς τα νησιά τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ο παράγοντας καιρός επηρέασε σημαντικά στη μείωση των ροών. «Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να ελέγχει τα πράγματα, φαίνεται τώρα και άρα είναι προφανές ότι μείωσε τις ροές προκειμένου να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα δούμε εάν αυτό συνεχιστεί. Όλα κρίνονται στην πράξη».
Κατά την επίσκεψη του στο hot spot της Μόριας, ο κ. Τόσκας συναντήθηκε με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Χίγκινμποτομ, την οποία ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την ασφαλή διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.