Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ κατά τη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία

Με διαξιφισμούς μεταξύ των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης της Ν.Δ. σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα αίτια που οδήγησαν στα capital controls και στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

«Πρόθεση της Ν.Δ. με την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής δεν είναι να κυνηγήσει μάγισσες ούτε αβασάνιστα να ταλαιπωρήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Στόχος της είναι να καταδικαστούν οι ανερμάτιστοι χειρισμοί της κυβέρνησης που με τη δήθεν διαπραγμάτευσή της χρέωσε τη χώρα με 86-100 δισ. ευρώ» ανέφερε ο εισηγητής της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, επέρριψε ευθύνες και στον Πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως είπε, χαρακτήριζε τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ως «σημαντικό κεφάλαιο». «Μήπως για κάποιους στην κυβέρνηση το σχέδιο Β ήταν σχέδιο Α; Τι έπραξε ο Πρωθυπουργός όταν είδε τον υπουργό του να οδηγεί τη χώρα στο χείλος του γκρεμού;», διερωτήθηκε.
Κάλεσε ακόμη την κυβέρνηση «να στηρίξει την πρόταση και να αποφύγει να κάνει μια ακόμα κυβίστηση», προσθέτοντας:
«Σεν τρέφουμε αυταπάτες, αυτές τις τρέφει κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή ο κ. Τσίπρας».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, έκανε λόγο για «πρόταση αποπροσανατολισμού και αντιπερισπασμού της Ν.Δ. για να καλύψει το κενό των θέσεων της» αλλά, και για κινήσεις τακτικισμού, ώστε να ξεφύγει από την πολιτική ουσία.

«Αν έβαζα τίτλο σε αυτή τη πρόταση θα έγραφα ‘κοίτα ποιος μιλά’. Αυτοί που έφεραν τους Έλληνες πολίτες στην απόγνωση, που γέμισαν την κοινωνία με ανέργους, που χάριζαν τα δάνεια» ανέφερε ο κ. Μπαλαούρας και πρόσθεσε: «Η πρόταση της Ν.Δ. κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Για πρώτη φορά πήγαμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, με τον ελληνικό λαό να γνωρίζει που και πως προχωράμε».

«Το παραμύθι σας δεν έχει πια δράκο. Μιλάτε για plan Β. Θα πω αυτό που είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ναι, και plan Β, και C, και έξι plan Β θα κάναμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το βασανιστήριο πνιγμού που μας επέβαλαν» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: «Στηρίζεστε σε αφηγήματα, αλλά δεν μπορούν πάνω σε αυτά να στηριχθούν πολιτικές θέσεις. Πράγματι υπήρχε plan B για έξοδο της χώρας και ήταν του Σόιμπλε».