ΟΗΕ: Η βία και οι συγκρούσεις ο κύριος λόγος που εγκαταλείπουν τη χώρα τους Σύροι και Αφγανοί πρόσφυγες

Για να διαφύγει από τις συγκρούσεις και τη βία στη Συρία πραγματοποίησε το επικίνδυνο ταξίδι μέσω θαλάσσης η συντριπτική πλειονότητα (94%) των Σύρων που έφτασαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Παρομοίως, το 71% των Αφγανών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε τη βία και τις συγκρούσεις ως τον κύριο λόγο που εγκατέλειψε τη χώρα του.

Η ύπατη αρμοστεία διεξήγαγε την έρευνα στο διάστημα 15-31 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, μέσω συνεντεύξεων με ένα τυχαίο δείγμα περισσότερων από 400 προσφύγων και αιτούντων άσυλο από τη Συρία και το Αφγανιστάν, που έφτασαν στη Χίο, τη Λέρο, τη Λέσβο και τη Σάμο εκείνον τον μήνα. Αυτή η έρευνα θα επαναληφθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, προσφέροντας έτσι ευρύτερες και πιο ολοκληρωμένες ομάδες δεδομένων για την προσφυγική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη.

Μερικά ακόμα από τα βασικά πορίσματα της έρευνας είναι τα εξής:

• Το 85% των Σύρων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους πριν από το ταξίδι τους στην Ελλάδα και το 87% ταξίδευαν μαζί με μέλη της οικογένειάς τους.

• Το 65% των Αφγανών και το 47% όσων διέμειναν σε άλλη χώρα για περισσότερους από 6 μήνες ανέφεραν ότι δεν είχαν τις νόμιμες διατυπώσεις.

• Η έλλειψη πρόσβασης σε θέσεις εργασίας που συμβαδίζουν με τις ικανότητές τους, η κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και η αποφυγή της εκμετάλλευσης αποτελούν τον κύριο λόγο (41%) για τον οποίο οι Σύροι εγκατέλειψαν τον τελευταίο τόπο διαμονής τους. Ο δεύτερος λόγος (16%) είναι οι διακρίσεις.

• Οι οικογένειες με επικεφαλής γυναίκες αποτελούν το 20% των οικογενειών από τη Συρία που συμμετείχαν στην έρευνα.

• Το 79% των Σύρων και το 44% των Αφγανών που ρωτήθηκαν είχαν πτυχίο δευτεροβάθμιας ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

• Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσώπευαν το 51% των Σύρων και το 40% των Αφγανών που συμμετείχαν στην έρευνα.

• Η πλειοψηφία (41%) των Σύρων ανέφεραν την οικογενειακή επανένωση ως κύριο λόγο επιλογής της χώρας προορισμού τους. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 20% από αυτούς είναι γυναίκες επικεφαλής οικογενειών που ταξιδεύουν, ενισχύει την απελπιστική ανάγκη για ενισχυμένες διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης.

Τα ευρήματα αυτά αποτελούν τμήμα μιας εν εξελίξει έρευνας, που έχει στόχο να διαπιστώσει ποιοι είναι αυτοί οι πρόσφυγες, από πού προέρχονται, γιατί διαφεύγουν και ποιες είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες προστασίας τους, έτσι ώστε
οι ελληνικές αρχές, η Ύπατη Αρμοστεία και άλλες συνεργαζόμενες οργανώσεις να μπορέσουν να τους υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – ιδίως όσους έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, όπως οι οικογένειες με επικεφαλής γυναίκες, τα ασυνόδευτα ή τα χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ πρόκειται να συλλέγει, να αναλύει και να δημοσιοποιεί τέτοια δεδομένα σε τακτική βάση για την καλύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με το προφίλ των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα.

Έρευνες για τους πρόσφυγες από το Ιράκ θα προστεθούν σε εκείνες για τους Αφγανούς και τους Σύρους υπηκόους κατά τους επόμενους μήνες.