Οι Γερμανοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση Μέρκελ

Εσωτερική δημοσκόπηση της γερμανικής κυβέρνησης με την επωνυμία „Regierungsmonitor“, που διεξήγαγε η ερευνητική ομάδα ‘Εκλογές’ για λογαριασμό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου, δείχνει ότι πέφτει το κύρος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο τρόπος που κρίνουν την κυβέρνησή τους οι Γερμανοί πολίτες στην εν λόγω δημοσκόπηση είναι καταστροφικός. Συγκεκριμένα: Επτά στους δέκα κατηγορούν την κυβέρνηση συνασπισμού (CDU/CSU και FDP) για εξυπηρέτηση μεμονωμένων συμφερόντων. Μόνον το 24% πιστεύει ότι στο επίκεντρο της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται το κοινό καλό.

Το 65% επίσης θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν ενδιαφέρεται «καθόλου» ή «όχι τόσο έντονα» για τα μελλοντικά προβλήματα της Γερμανίας. Ακόμα και για σημαντικά εγχειρήματα, όπως η ενεργειακή αλλαγή η συναίνεση των πολιτών συρρικνώνεται. Μόλις το 42% είναι ικανοποιημένο με τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή 10% λιγότεροι πολίτες σε σχέση με προηγούμενη σχετική δημοσκόπηση που έλαβε χώρα τον Ιούλιο.

Προφανώς, το κύρος της κυβέρνησης μειώνεται, κυρίως λόγω των χαμηλών ποσοστών που συγκεντρώνει ο πρόεδρος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP Φίλιπ Ρέσλερ και τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που ανήκουν στο FDP. «Ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ είναι μειοψηφικά κοντά στους πολίτες», αναφέρει η μελέτη, προσθέτοντας ότι μόνο το 15% τον θεωρούν ικανό να επιβάλει τις απόψεις του.

Για τον υπουργό καγκελαρίας Ρόλαντ Ποφάλα (CDU) η πλειοψηφία του λαού δεν έχει εικόνα. Το όνομά του δεν λέει τίποτα στο 60% των Γερμανών. Μαζί με τον υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αζημίωτη παραμένει μόνον η καγκελάριος Μέρκελ: Παρά τις μικρές απώλειες, 67% των ερωτηθέντων αξιολογούν τη δουλειά της «μάλλον θετικά».