Οι Γερμανοί ψηφίζουν «ναι» στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

Στη γερμανική κάτω βουλή – Μπούντεσταγκ άρχισε η συζήτηση για τη νέα συμφωνία μείωσης του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο στο 124% του ΑΕΠ το 2020, όπως αποφάσισε το Eurogroup, την περασμένη Τρίτη. Χωρίς ανησυχία για το αποτέλεσμα, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν ότι θα υπερψηφίσουν το νέο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις «διαρροές» των δύο μεγαλύτερων κομμάτων αλλά και στις τοποθετήσεις των γερμανών βουλευτών ως προς το κόστος του προγράμματος και τους κινδύνους σε περίπτωση αποτυχίας του.    

Οι «διαρροές», πάντως, στο αντιπολιτευόμενο SPD είναι λιγότερες από ό,τι στους Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου Μέρκελ, όπου τουλάχιστον 15 από τους 237 βουλευτές αναμένεται να καταψηφίσουν.

Από το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών αναμένονται 10 «όχι» έναντι 83 «ναι».

Αίσθηση, επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) ανέφερε στα ΜΜΕ πως προτίθεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά των αποφάσεων.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις και ζητώντας την έγκριση των βουλευτών, ο υπουργός Οικομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι οι βουλευτές καλούνται ουσιαστικά να αποφασίσουν «τη συνέχιση ή τη διακοπή του ελληνικού προγράμματος στήριξης».

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας όντως έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με τις προβλέψεις, όπως ομολόγησε ο Σόιμπλε, αλλά «αυτό ισχύει για πολλές χώρες», υποστήριξε.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε, έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με «πολύ επώδυνες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο υπουργός. Η Ελλάδα μείωσε σημαντικά το έλλειμμά της, και «σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας έχει να επιδείξει σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση».

Ο Σόιμπλε ανέφερε επίσης ότι η ελληνική ανταγωνιστικότητα παρουσιάζει βελτίωση -λέγοντας πως, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το μισθολογικό κόστος αυξανόταν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στην υπόλοιπη ευρωζώνη, η εφαρμογή του προγράμματος έχει δώσει πρόοδο στην προσαρμογή- όπως και στην πορεία εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων.

«Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για τους Έλληνες» τόνισε ο Σόιμπλε, λέγοντας πως οι ανισσοροπίες δεκαετιών «δεν μπορούν να διορθωθούν μέσα σε δύο χρόνια». Ειπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν μπορούν πλέον να περιγραφούν με συνηθισμένους όρους ανάπτυξης και ύφεσης… αλλά μπορούν μάλλον να συγκριθούν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ανατολική Ευρώπη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ».

Σε γενικές γραμμές η ψηφοφορία για την Ελλάδα αναμένεται να γίνει αποδεκτή με λιγότερες ψήφους από αυτές που συγκέντρωσε η πρόταση για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών , τον περασμένο Ιούλιο.

Ο αντίπαλος της Μέρκελ για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε «Θα ψηφίσουμε υπέρ του προγράμματος επειδή δεν θέλουμε να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία μας ως ευρωπαίοι εταίροι , που στέκονται αλληλέγγυοι. Δεν έχει σχέση αυτό με την κυβέρνηση».

Ο Στάινμπρουκ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπάτησε τους γερμανούς ψηφοφόρους για το αληθινό κόστος των πακέτων διάσωσης προς την Ελλάδα.