Οι τελετές παραλαβής – παράδοσης στα υπουργεία

Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ξεκίνησαν οι τελετές παραλαβής – παράδοσης στα υπουργεία, με δηλώσεις τόσο των απερχόμενων όσο και των νεοεισερχόμενων. Δεν ορκίζονται σήμερα ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό, και ο Δημήτρης Μάρδας, καθώς αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητές του.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

«Σ’ αυτήν την εθνική προσπάθεια ερχόμαστε έχοντας όχι απλά μια γνώση του πρωτογενούς τομέα, αλλά και μια εμπειρία, και σε συνδυασμό με τον αυτόνομο ρόλο του υπουργείου, θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τον χώρο που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, ενώ ο αναπληρωτής Μάρκος Μπόλαρης χαρακτήρισε την ανάπτυξη ως μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση και τη χώρα, όπου ο ρόλος του αγροτικού τομέα είναι σημαντικός.

Αναμφίβολα κορυφαίο ζήτημα για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η άμεση κατάρτιση ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη φορολογική ελάφρυνση των αγροτών.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η βασική προτεραιότητα του υπουργείου, υπογράμμισε ο Νίκος Παρασκευόπουλος κατά τη διάρκεια της τελετής.

Ο ίδιος επισήμανε ότι όλη την προηγούμενη περίοδο, τόσο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. όσο και με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, έγινε μεγάλη προσπάθεια και σημαντικά βήματα στα θέματα δικαιοσύνης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη λίστα Λαγκάρντ.

Στόχος, επίσης, είναι, όπως επισήμανε, η αποσυμφόρηση των φυλακών και η δημιουργία νέων δομών, ώστε η προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης να είναι και ποιοτική.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επισήμανε πως θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη που του έδειξε ο πρωθυπουργός «για μια δικαιοσύνη ανεξάρτητη αλλά με ανθρώπινο πρόσωπο, που αποτελεί και διακαή πόθο όλων των εισαγγελέων», όπως υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην κατάθεση Φαλτσιανί, ο κ. Παπαγγελόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στους Έλληνες εισαγγελείς και τους υποσχέθηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα είναι αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Υπουργείο Εξωτερικών

Ο υπηρεσιακός υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης και ο αναπληρωτής Σπύρος Φλογαΐτης υποδέχθηκαν στην είσοδο του νεοκλασικού μεγάρου τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιάννη Αμανατίδη, τους δύο από τους τέσσερις υπουργούς, που ανακαταλαμβάνουν τη θέση τους στο ΥΠΕΞ και έφθασαν μαζί στο υπουργείο αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Από την τελετή έλειπαν οι δύο νέοι υπουργοί του ΥΠΕΞ, ο Νίκος Ξυδάκης ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του αναπληρωτή ΥΠΕΞ επί των ευρωπαϊκών θεμάτων και συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σήμερα στις Βρυξέλλες, και ο Δημήτρης Μάρδας, ο υφυπουργός για θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεω (αναμένεται Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητές του).

Ο κ. Μολυβιάτης συνεχάρη τον κ. Κοτζιά για την επιτυχία του και τον επαναδιορισμό του στη θέση του υπουργού των Εξωτερικών και του ευχήθηκε «κάθε επιτυχία στα νέα, για εκείνον παλιά, δύσκολα καθήκοντά του». Παράλληλα, ευχαρίστησε και συνεχάρη τα στελέχη και το προσωπικό του υπουργείου για τον επαγγελματισμό, την αυταπάρνηση και την αποτελεσματικότητά τους, τονίζοντας ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που τους αποχαιρετά.

Ο κ. Κοτζιάς, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Μολυβιάτη για το έργο που επιτέλεσε στο σύντομο χρονικό διάστημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης και τον παρακάλεσε, όποτε έχει ζητήματα που χρειάζονται τη δική του σοφία, να μπορεί να προσβλέπει στη σκέψη του και στην καλή του διάθεση. «Τον ευχαριστώ για τη συγκατάθεσή του». πρόσθεσε.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι πάνω από όλα είναι η το δημόσιο συμφέρον, η προστασία του περιβάλλοντος και η τήρηση των νόμων απηύθυνε σήμερα ο νέο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στο θέμα των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.

Ο κ. Σκουρλέτης πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων στην επιχείρηση, οι οποίοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο του υπουργείου και στις δηλώσεις του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι κατά την προεκλογική περίοδο ειπώθηκαν πολλά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως ότι υπήρξε απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε την απόφαση αναστολής ενός μέρους των εργασιών την οποία ο ίδιος υπέγραψε πριν τις εκλογές. Τόνισε επίσης ότι “δεν κινηθήκαμε με κανενός είδους προεκλογική σκοπιμότητα”.

Αναφερόμενος στο θέμα των αγωγών φυσικού αερίου (ΤΑΡ και Γκρηκ Στρημ) είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ίδια πολιτική κατεύθυνση ενώ επανέλαβε ότι κύριο μέλημα είναι να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του υπουργείου για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη τονίζοντας ότι υπάρχουν δεκάδες ανοιχτά μέτωπα κυρίως στο θέμα της παραγωγής που θα κρίνουν αν η χώρα θα πάει μπροστά ή θα καταρρεύσει.

Κατά τη διάρκεια της τελετής έξω από το υπουργείο μεταλλωρύχοι πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία και εν συνεχεία θα συναντηθούν με τον κ. Σκουρλέτη.

Υπουργείο Ναυτιλίας

Στη διαχείριση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών αλλά και στο θέμα του λιμανιού του Πειραιά, εν όψει της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, αναφέρθηκε στη σημερινή ομιλία του ο εκ νέου υπουργός Θοδωρής Δρίτσας.

Ο κ. Δρίτσας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο Λιμενικό Σώμα για τη διαχείριση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα το Σώμα έχει διασώσει τουλάχιστον 60.000 πρόσφυγες.

Αναφερόμενος στο θέμα του λιμανιού, ενόψει της αποκρατικοποίησης που έχει συμφωνηθεί, είπε ότι η υποχρέωση μας είναι να πετύχουμε μια σύμβαση παραχώρησης του ελληνικού δημοσίου που να κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, των δήμων, των πολιτών.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, στην ομιλία του, εξήρε το έργο των λιμενικών και είπε ότι αποχωρεί πλούσιος σε εμπειρίες και γνώσεις.

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπερβολικές χρεώσεις των καταναλωτών από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με διάφορα τερτίπια, όπως είπε, διαπίστωσε ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης και ζήτησε την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε αυτή την αποκάλυψη, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στον νέο υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη και τον νέο υφυπουργό, Δημήτρη Καμμένο.

Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι αυτό το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό του πόσο στρεβλά έχει δομηθεί το σύστημα, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκε με αυτό το θέμα που είχε ανοίξει ο ίδιος από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο με τις ανεξάρτητες Αρχές.

Ο κ. Σπίρτζης χρησιμοποίησε τη φράση «ω γέροντα η ευχή» που έχει γίνει σλόγκαν το τελευταίο διάστημα σε κοινωνικά δίκτυα για να περιγράψει ότι επιβεβαιώθηκε η ευχή που του είχε δώσει ο κ. Χριστοδουλάκης όταν ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός, να επιστρέψει στο ίδιο υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός, Δημήτρης Καμμένος, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα στον δρόμο του μεταξιού και η θέση της έχει κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο στις σχέσεις της Κίνας, της Ινδίας και γενικότερα της Ασίας με την Ευρώπη, κάτι που θα πρέπει να αξιοποιήσει η χώρα μας για να προσελκύσει επενδύσεις». «Οι υποδομές αποτελούν το βασικότερο πυλώνα για την ανάπτυξη μίας χώρας» πρόσθεσε.

Υπουργείο Υγείας

Αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος υγείας προανήγγειλε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με αιχμή την πάταξη της διαφθοράς και την επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης προβλημάτων που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τον χώρο της υγείας.

Η κοινωνία έδωσε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να κάνει επανεκκίνηση, σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, είπε ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας ότι «σήμερα η υγεία κλυδωνίζεται καθημερινά, ενώ διαρκής είναι ο κίνδυνος λειτουργικού μπλακάουτ». «Οφείλουμε αυτό να το ανατρέψουμε», συνέχισε, «θέτοντας ως προτεραιότητα ένα σχέδιο έκτακτης ενίσχυσης του συστήματος με ανθρώπινο δυναμικό και πάταξη της διαφθοράς».

Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι και το 2010 βρισκόταν συνήθως στην πόρτα του υπουργείου στην οδό Αριστοτέλους, υπό καθεστώς κινητοποιήσεων. «Από εδώ και πέρα δεν υπάρχει δικαιολογία» είπε, «ο λαός μάς εμπιστεύθηκε να προχωρήσουμε».

Προανήγγειλε, επίσης, την άμεση αλλαγή των διοικητών των νοσοκομείων, καθώς και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου πρόσληψης προσωπικού, ώστε οι διαδικασίες να είναι γρήγορες επισημαίνοντας ότι το σύστημα έχει πρέπει να «αιμοδοτηθεί» με προσωπικό.