Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός του Φεβρουαρίου αναμένει ο Ευκλ. Τσακαλώτος

Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός του Φεβρουαρίου αναμένει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή.

«Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος και εκτίμησε ότι «μόλις επιστρέψουν, θα έχουμε δύο εβδομάδες για να κλείσουμε την αξιολόγηση».

Διευκρίνισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια εξακολουθούν να βρίσκονται στην Αθήνα, εξετάζοντας το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα με τους θεσμούς και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε:

«Αν πείσεις κάποιον για το πού θέλεις να πας τα επόμενα 10 χρόνια, σού δίνει ελευθερία να υπάρχει μια ανοχή. Η αξιολόγηση δεν πάει στις καλένδες. Η σημασία του χρόνου από πολιτικής άποψης είναι σημαντική, γιατί υπάρχει κόπωση κοινωνική, αν θέλεις τον φαύλο κύκλο να τον μετατρέψεις σε ενάρετο. Αν πάμε Μάιο, Ιούνιο καήκαμε. Πρέπει όταν επιστρέψουν οι θεσμοί, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου να τελειώσουμε. Για εμένα ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής. Ο διάλογος συνεχίζεται πάνω στις δύο μεταρρυθμίσεις, το ασφαλιστικό και το αγροτικό, η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε όλα τα επίπεδα σε αυτή τη συζήτηση».

«Πρέπει να τους πείσουμε για το πώς θα φθάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2018» συνέχισε ο υπουργός και κατέστησε σαφές ότι η ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά σ’ αυτό το στόχο.

Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε ότι τα εργασιακά είναι εκτός πλαισίου αυτής της αξιολόγησης και ότι η αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων θα συζητηθεί κατά τη δεύτερη αξιολόγηση.