«Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους» δήλωσε ο πρωθυπουργός στους επιστημονικούς φορείς

«Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων σήμερα, Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, στη σκιά των μεγάλων κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται για το ασφαλιστικό.

«Είναι αλήθεια πως όταν παίρνεις μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως είναι οριζόντια. Αλλά αυτό είναι λάθος πρακτική» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι, ούτως ώστε να στηριχθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και οι νέοι επιστήμονες.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών, υπέβαλαν στον Πρωθυπουργό τις παρατηρήσεις τους

Ως μηχανικοί δεν πιστεύουμε στην ασάφεια, περιμένουμε συγκεκριμένα πράγματα και έως τότε συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Είχαμε θεσμική υποχρέωση να επισκεφθουμε τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι λαμβάνει υπ’ όψιν του τις παρατηρήσεις που υποβάλαμε, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Βασίλης Αλεξανδρής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων δεν έλαβαν κάποια συγκεκριμένη δέσμευση, ενώ σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει χρόνος για να γίνει διαβούλευση.

Τόνισε πάντως ότι είναι απαραίτητο να γίνει ουσιαστική αλλαγή στο σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου.
«Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του ΤΕΕ, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», είπε ο κ. Στασινός σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «η πραγματικότητα είναι ότι όταν παίρνει κανεις κάποια μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως τα παίρνει οριζόντια. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι αυτούς που εχουν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη, γιατί αν δεν βάλει κανείς πλάτη δεν θα γίνει βιώσιμο το σύστημα».

«Στις αρχές συμφωνούμε», είπε ο κ. Στασινός. Ο πρωθυπουργός τόνισε: «άρα αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες». «Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με το σχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Να κάτσουμε να τα κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαρροών επιστημόνων στο εξωτερικό. Είπε ότι οι νέοι επιστημόνες φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα και μένουν εκεί, ότι το σύστημα της Υγείας είναι στα όρια του και ότι τα νοσοκομεία σε λίγο καιρό δεν θα έχουν γιατρούς να εφημευρεύουν. «Άρα, θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τα νέα παιδιά, για να επιβιώσουν στον τόπο», συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ως έναν νέο άνθρωπο, πρόσθεσε ότι το δικό του μέλημα και όλων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά.