Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Π. Κουρουμπλή με τους υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας για το προσφυγικό

Στην ανάγκη ανακοπής των προσφυγικών ροών με συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση της Τουρκίας ως τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης κατέληξε η τριμερής συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την παρουσία υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας Τόμας Ντεμεζιέρ που βρίσκονται σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Από ελληνικής πλευράς στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και στελέχη των δυο υπουργείων. Μετά τη συνάντηση ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι συμφώνησαν στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και στη σαφήνεια όλων των ενεργειών και τόνισε “συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην αναγνώριση της Τουρκίας ως τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης αυτό είναι μια μεγάλη υπέρβαση της Ελλάδας ακριβώς για να καταδείξει ότι θα υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος”.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε επίσης ότι ζητήθηκε από τους υπουργούς της Γαλλίας και της Γερμανίας τη βοήθεια των δυο χωρών σε ό,τι αφορά τη διέλευση των προσφύγων που προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες δια των βαλκανικών χωρών καθώς επίσης και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες όπου θα πρέπει να επιστρέψουν πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν στην αύξηση των δραστηριοτήτων του Frontex και την ενίσχυση με Γάλλους και Γερμανούς εμπειρογνώμονες, ενώ έγινε ειδική επισήμανση στην άμεση ενημέρωση του συστήματος Σένγκεν και η σύνδεσή του με άλλες βάσεις δεδομένων αρχών ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση των πλαστών εγγράφων κυρίως και την καταγραφή των προσφύγων. Επίσης, εξέφρασαν την άποψη για ταχεία ολοκλήρωση των hot spots στα νησιά.

Ο κ. Καζνέβ καταλήγοντας τόνισε ότι “αν η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση δεν υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις που έχει λάβει ουσιαστικά έτσι θα έχει υποθηκεύσει την συνθήκη Σένγκεν και τις προγραμματικές αρχές της Ευρώπης”.