Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας τη Δευτέρα – Χωρίς Λαγκάρντ η συνεδρίαση του Eurogroup

Με στόχο την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, μια προπαρασκευαστική συζήτηση πριν το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας, με τη συμμετοχή και στελεχών των τεσσάρων θεσμών.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αποτέλεσε το συνολικό πακέτο μέτρων, αλλά και ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης και τα εφεδρικά μέτρα, που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών.

Λίγο νωρίτερα δε σε ανακοίνωση σχετική με την ατζέντα του Eurogroup της 9ης Μαΐου έγινε σαφές ότι μόνο με συμφωνία «πακέτο» για μεταρρυθμίσεις και χρέος θα γίνει εφικτή η αποδέσμευση νέων δόσεων για την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει τελική συμφωνία για το βασικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, συμφωνία για τα «εφεδρικά μέτρα» ύψους 3,6 δισ. ευρώ και τον μηχανισμό που θα ενεργοποιεί την εφαρμογή τους και συναίνεση για τα μέτρα εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους.

Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι δεν επαρκεί ο χρόνος μέχρι τη Δευτέρα, εκτιμούν οι γνωρίζοντες, οπότε απομακρύνεται το ενδεχόμενο για συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου με τα βλέμματα να στρέφονται στην τακτικη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 24 Μαΐου ή σε κάποια έκτακτη.

Ενδεικτική ήταν άλλωστε η δήλωση της εκπροσώπου του Β.Σόιμπλε που είπε ότι έχει υπάρξει κινητικότητα στα θέματα ουσίας της διαπραγμάτευσης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία και η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα “Staff Level Agreement”. Υπό αυτή την έννοια αναμένουμε από τους θεσμούς να συνεχίσουν τις εργασίες προετοιμασίας», συμπλήρωσε.

Ενδεικτικό είναι ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένεται να συμμετάσχει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μια ένδειξη ότι δεν προβλέπονται οριστικές αποφάσεις. Από πλευράς Ταμείου, στη συνεδρίαση αναμένεται να συμμετάσχει ο Πολ Τόμσεν.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, παραμένει αδιάλλακτο και επιμένει να ζητά συγκεκριμενοποίηση των μέτρων σε αναμονή των 3,6 δισ. ευρώ. «Δεν μπαίνει καν στη συζήτηση της ελληνικής πρότασης για τον μηχανισμό» αυτόματων περικοπών δαπανών και αύξησης φόρων, υποστηρίζουν οι πηγές.

Πάντως, η ελληνική πρόταση έχει ήδη τροποποιηθεί, στη βάση των προτάσεων των Ευρωπαίων, έτσι ώστε να αποκτήσει περισσότερο τα χαρακτηριστικά του «αυτοματισμού» και να μην εξαρτώνται τα μέτρα από τις αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών.

Η κυβέρνηση προσδοκά να επισημανθεί τη Δευτέρα η πραγματοποίηση σημαντικής προόδου και ευελπιστεί να υπάρξει οριστική λύση στο επόμενο Eurogroup, στις 24 Μαΐου. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το τελευταίο ορόσημο πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος του βρετανικού δημοψηφίσματος, στις 23 Ιουνίου, το οποίο ουδείς στην Ευρώπη θέλει να σκιασθεί από μια ελληνική κρίση.

Παράλληλα, ομοβροντία δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πορεία της ελληνικής αξιολόγησης σημειώθηκε την Τετάρτη την ώρα που όπως όλα δείχνουν χάνεται ο στόχος για συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα στο έκτακτο Eurogroup και όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην τακτική συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ στις 24 Μαΐου.

Ημερομηνία καταληκτική αφού και οι δύο πλευρές, Αθήνα και θεσμοί, φτάνουν πιο κοντά η μεν Αθήνα στον Ιούλιο όπου πρέπει να πληρώσει το ομόλογο στην ΕΚΤ οι δε Ευρωπαίοι στο δημοψήφισμα για το ενδεχόμενο Brexit και τις ισπανικές εκλογές.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, δήλωσε νωρίτερα ότι «υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία και η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί». Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η αξιολόγηση «θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα “Staff Level Agreement».

Τη σκυτάλη από την κ. Τισενχάουζεν πήρε με ανακοίνωσή του το Eurogroup στην οποία αναφέρεται ότι τη Δευτέρα στην έκτακτη σύνοδο θα συζητηθούν η πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και οι συζητήσεις «θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας».

«Και τα δύο στοιχεία», συνεχίζει η ανακοίνωση «πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευτεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».