Πάνω από 8.000 ακίνητα λειτουργούν παράνομα στην Αθήνα ως τουριστικά καταλύματα

Πτωτική ήταν η πορεία της τουριστικής κίνησης στα αθηναϊκά ξενοδοχεία το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Αυτό αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, με τον πρόεδρο της ένωσης, Αλέξανδρο Βασιλικό να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παραξενοδοχεία και τα διαφυγόντα κέρδη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι η εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” κατά 23% το προηγούμενο διάστημα, δεν αντιστοιχεί στις πληρότητες των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας, οι οποίες διαμορφώθηκαν με πτώση -3,8% το Σεπτέμβριο, -6,1% τον Οκτώβριο και -4,6% τον Νοέμβριο.

Ο κ. Βασιλικός στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι πάνω από 8.000 ακίνητα λειτουργούν πλέον παράνομα στην Αθήνα και κάλεσε την Πολιτεία να προστατέψει τη νόμιμη λειτουργία των ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο τα διαφυγόντα κέρδη ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν προτάσεις καταταθειμένες που μπορούν να αμβλύνουν το φαινόμενο της παράνομης ενοικίασης καταλυμάτων.

Όσον αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων τονίστηκε ότι η Αθήνα και το 2015 εξακολουθεί να έχει τη χαμηλότερη μέση τιμή δωματίου (90 ευρώ) σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Βασιλικός είπε ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται άλλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων, αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης αλλά και δημιουργία μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου (απουσιάζουν οι πελάτες που έρχονται για συνέδρια).