Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Δημήτρης Μαρωνίτης

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, ο φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφος Δημήτρης Μαρωνίτης.

Ο Δημ.Μαρωνίτης ήταν επί πολλά έτη συνεργάτης του «Βήματος» και αρθρογραφούσε ανελλιπώς κάθε Κυριακή από της σελίδες της εφημερίδας.

«Έφυγε ο Μπαμπάς μας Μίμης Μαρωνίτης» έγραψε στη σελίδα της στο Facebook η κόρη του Εριφύλη Μαρωνίτη.

Ο Δ.Ν.Μαρωνίτης γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη, τέλειωσε το Γυμνάσιο στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστήμιου της πόλης, και συνέχισε στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία της Humboldt-Stiftung συμπλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του σε πανεπιστήμια της Γερμανίας. Το 1962 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου και δίδαξε Αρχαία Ελληνικά από το 1963 έως το 1968 ως εντεταλμένος υφηγητής, στη Φιλοσοφική Σχολή.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας απολύεται και συλλαμβάνεται για τη δράση του. Μέσα στο κελί, όπου παρέμεινε οχτώ μήνες -από τις αρχές του ’73 έως τη γενική αμνήστευση- γράφει σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες, όταν βρίσκει μολύβι τη «Μαύρη γαλήνη», που πρωτοδημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 1973 στο 8ο και τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Η Συνέχεια», και το 2007, στις εκδόσεις «Το Ροδακιό».

Στη Φιλοσοφική Σχολή επανέρχεται και παραμένει καθηγητής από το 1975 έως το 1996, ενώ παράλληλα είναι επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Αυστρία και τη Γερμανία.

Διετέλεσε πρόεδρος και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από το 1994 έως το 2001 και συντονιστής του προγράμματος «Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση».

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης μετέφρασε την «Οδύσσεια» και την «Ιλιάδα». «Η Οδύσσεια είναι έργο αγαπησιάρικο» είχε πει. Αντίθετα, «η Ιλιάδα είναι ακατάδεκτη, δεν δέχεται τα χάδια μας».

Έγραψε βιβλία, μονογραφίες και άρθρα για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ, ενώ μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για νεοέλληνες ποιητές, κυρίως εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, όπως τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γεώργιο Σεφέρη, τον Τίτο Πατρίκιο, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Τάκη Σινόπουλο και τον Μίλτο Σαχτούρη, αλλά και τον Διονύσιο Σολωμό, τον Κ.Π.Καβάφη και τον Γιώργο Χειμωνά.

Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα το καινούριο του βιβλίο «Έπος και δράμα. Από το χθες στο αύριο».

E2B6350C767ADB35C3355CFF8F3B28B8

Μεγάλη απώλεια χαρακτηρίζουν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης τον θάνατο μίας κορυφαίας προσωπικότητας των Γραμμάτων, του φιλόλογου, δοκιμιογράφου και μεταφραστή αρχαίων συγγραφέων Δημήτρη Μαρωνίτη.

«Μεγάλη προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας» και «πνευματικό άνθρωπο» χαρακτήρισε τον Δημήτρη Μαρωνίτη ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στο έργο του εκλιπόντος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις μεταφράσεις της «Οδύσσειας» και της «Ιλιάδας», τις οποίες και χαρακτήρισε «μεγάλες και επιτυχημένες μεταφραστικές απόπειρες».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ήταν απ’ αυτούς τους φιλολόγους που αν και κλασικός φιλόλογος ‘πατούσε’ και στη νεοελληνική φιλολογία» καθώς είχε γράψει και δημοσιεύσει αρκετά και για νεοέλληνες λογοτέχνες. «Είναι από τους λίγους ανθρώπους που μπόρεσαν να πατήσουν τόσο στέρεα και στο έδαφος της νέας ελληνικής λογοτεχνίας και στο έδαφος της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας, αλλά και στο έδαφος της νέας ελληνικής φιλολογίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου.

Εξήρε δε τον ρόλο του από τη θέση του μέλους του ΔΣ του Ινστιτούτου, του προέδρου του ΔΣ του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας επί σειρά ετών, αλλά και του συντονιστή μιας πολύ σημαντικής σειράς για την αρχαιογνωσία και την αρχαιογλωσσία στη μέση εκπαίδευση, που, όπως είπε, «είναι γραμμένη με το πνεύμα του Μαρωνίτη» και «δίνει σε οποιονδήποτε θα ήθελε να γνωρίσει τον αρχαίο κόσμο πάρα πολλές και χρήσιμες πληροφορίες με πολύ ωραίο τρόπο».

Τη θλίψη του για την απώλεια του Δημήτρη Μαρωνίτη, έναν «δάσκαλο πολλών γενεών με το προσωπικό του στυλ» εξέφρασε, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM και ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, Δημήτρης Μαυροσκούφης.

«Έχει προσφέρει πάρα πολλά και στην κλασική και στη νεοελληνική Γραμματεία (…) Ό,τι και να πούμε για την προσφορά του είναι λίγα. Όχι μόνο στη Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης, την οποία σφράγισε με την παρουσία του, αλλά και στη γενικότερη πνευματική και επιστημονική ζωή του τόπου, καθώς και στις Τέχνες» υπογράμμισε ο κ. Μαυροσκούφης.

maxresdefault

Θλίψη έχει σκορπίσει και στον πολιτικό κόσμο ο θάνατος του Δημήτρη Μαρωνίτη. Συλλυπητήρια μηνύματα στέλνουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κόμματα.

«Με θλίψη ενημερώθηκα τον θάνατο του μεγάλου δασκάλου της ελληνικής γλώσσας, Δημήτρη Μαρωνίτη. Ο Δ.Ν. Μαρωνίτης υπήρξε σπουδαίος μελετητής της ελληνικών γραμμάτων και μεταφραστής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Χάρη στη δουλειά του Δ.Ν. Μαρωνίτη, το έργο του Ομήρου, του Ηροδότου, αλλά και των επιφανέστερων νέων Ελλήνων λογοτεχνών έγινε προσιτό και ελκυστικό για όλους τους Έλληνες» αναφέρει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

«Πέρα από εμβληματικό πρόσωπο των ελληνικών γραμμάτων, ο Δ.Ν. Μαρωνίτης υπήρξε ένας κοσμοπολίτης πρέσβης του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη, αλλά και ένας ανυποχώρητος – παρά τις διώξεις που υφίστατο – υπερασπιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας απέναντι στη δικτατορία των συνταγματαρχών.

»Ο Δημήτρης Μαρωνίτης δυστυχώς έφυγε· ωστόσο, στους Έλληνες και τις Ελληνίδες μας αφήνει πλούσια παρακαταθήκη το έργο του να μας συντροφεύει στην Οδύσσεια, στο δρόμο προς την Ιθάκη μας.

»Στην κόρη του, Εριφύλη Μαρωνίτη, και σε όλους τους οικείους του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» καταλήγει το μήνυμα του Αλέξη Τσιπρα.

Το Ποτάμι, με τη σειρά του αναφέρει: «Ο Δημήτρης Μαρωνίτης υπήρξε ένας από τους μεταπολεμικούς διανοούμενους που με το έργο του σφράγισε την εποχή του και συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση των σύγχρονων ελληνικών γραμμάτων και στη σύνδεσή τους με την αρχαία κληρονομιά μας. Οι μεταφράσεις στα κείμενα του Ηροδότου, του Ησίοδου, του Σοφοκλή, καθώς και της Οδύσσειας και της Ιλιάδας, είναι μόνο ένα μέρος του τεράστιου έργου που μας κληροδότησε, για το οποίο του είμαστε ευγνώμονες. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης. δεν είχε μόνο πλούσιο συγγραφικό και μεταφραστικό έργο, αλλά πολέμησε για τη δημοκρατία και τις ιδέες του και γι’ αυτό φυλακίστηκε την περίοδο της δικτατορίας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».