Πίεση σε ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ, πόλεμος με ΚΚΕ

Τη στρατηγική των συμμαχιών και των ανοιγμάτων του σε δυνάμεις, που κινούνται σε αντιμνημονιακή λογική αναδιαμορφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά είναι θέμα χρόνου. Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η οριακή πλειοψηφία, που έχει στην πραγματικότητα ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Βουλή μπορεί να «εξαερωθεί» πολύ σύντομα εξαιτίας της εφαρμογής των σκληρών μέτρων. Θεωρούν δε ότι ούτε οι Ευρωπαίοι έχουν πλέον εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό ότι μπορεί να ελέγξει το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα, γι’ αυτό και πιέζουν, με καθυστερήσεις και νέους όρους για την καταβολή της δόσης, ώστε να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες εγγυήσεις για την εφαρμογή της συνταγής, που έχουν επιλέξει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ενισχύσει την αίσθηση, που κάποια στιγμή είχε κλονιστεί, ότι μπορεί να βρει συμμαχίες και να απαντήσει έτσι στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας όταν αυτό τεθεί, καθώς είναι λογικά δύσκολο να μιλήσει από τώρα ή και οποιαδήποτε για αυτοδυναμία.

Η ταχεία επισημοποίηση της συνεργασίας της κοινοβουλευτικής του ομάδας με τον ανεξάρτητο βουλευτή, αποχωρήσαντα από τη ΔΗΜΑΡ Γιάννη Μιχελογιαννάκη είχε και αυτό το σκοπό. Να καταδείξει δηλαδή ότι έχει ανοιχτές πόρτες και μπορεί να επιτυγχάνει συνεργασίες, στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα. Η πίεση προς δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη θα έρχεται διαρκώς σε όλο και πιο δύσκολη θέση, ειδικά εάν τεθεί θέμα ενεργότερης συμμετοχής του στην κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν περνά απαρατήρητο ότι περίπου οι μισοί βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη διαφοροποιηθεί σε διάφορα θέματα στη Βουλή από την κεντρική γραμμή του κόμματος, ενώ η Κουμουνδούρου διαβλέπει ότι η «δεξιά πτέρυγα» της Δημοκρατικής Αριστεράς θα επιφέρει αργά ή γρήγορα, με την ασυγκράτητη ροπή της στην υποστήριξη της τρϊκακανής πολιτικής, πλήγμα στην «προσεκτική» στάση που τηρεί ο κ. Κουβέλης.

Πίεση θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και προς δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν καταγράψει ισχυρές αντιμνημονιακές «παρουσίες». Κυρίως αυτές οι δυνάμεις βρίσκονται αυτή την ώρα διάσπαρτες και εκτός επίσημου και οργανωμένου ΠΑΣΟΚ, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για οριοθετημένες συνεργασίες και όχι εντάξεις στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένοντας στη ρητορική περί «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της αριστεράς» στέλνει το μήνυμα  προς αυτές τις δυνάμεις.

Αντιθέτως το κλίμα στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ επιβαρύνεται συνεχώς και ιδίως μετά την επίθεση της Αλέκας Παπαρήγα στην Κουμουνδούρου, με τα «περί λόμπι της δραχμής», που είπε, υιοθετώντας όλη τη ρητορική της κυβέρνησης, διαλύθηκαν και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις ότι μπορεί ο Περισσός να συνδράμει την προσπάθεια ανατροπής των σημερινών συσχετισμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πλέον ανοιχτό μέτωπο και σύγκρουση με την ηγεσία του ΚΚΕ, διαχωρίζοντάς την όσο μπορεί από τη βάση του κόμματος, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν ελπίζει σε κανενός είδους συνεργασία με την ομάδα της κυρίας Παπαρήγα, που θεωρείται ότι παίζει «συστημικό παιχνίδι».