Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση των συνδικάτων κατά της λιτότητας

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια «στις καταστροφικές επιβαλλόμενες νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές που εξοντώνουν λαούς και χώρες στο όνομα δήθεν της κρίσης και του χρέους» πραγματοποιούν σήμερα τα συνδικάτα. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (12:00 – 15:00) και συλλαλητήριο στις 13:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία έχει εξαγγελθεί 24ωρη γενική απεργία, ενώ στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη στάση εργασίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν δάσκαλοι, καθηγητές και δημοσιογράφοι.
Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, που όμως ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια του σιδηροδρομικού άξονα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη) θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Κανονικά θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κλειστός θα είναι από τις 12:00 το μεσημέρι ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα.

Συνολικά, θα συμμετάσχουν 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 ευρωπαϊκές χώρες, με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων. Τα ισπανικά και πορτογαλικά συνδικάτα έχουν κηρύξει 24ωρες απεργίες στις χώρες τους, ενώ στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ισπανία, σύμφωνα με την αστυνομία, ήδη από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και μετά έχουν γίνει 28 συλλήψεις και έχουν τραυματιστεί δώδεκα άτομα – οι τρεις εκ των οποίων αστυνομικοί. Τα ισπανικά συνδικάτα, γράφει η El Pais, αναφέρουν ότι η συμμετοχή στην απεργία στους κλάδους που ξεκινούσαν από τα ξημερώματα είναι αρκετά υψηλή και κυμαίνεται κοντά στο 90%.

Τα ξημερώματα, πικετοφόροι έβαλαν συμβολικά φωτιά σε λάστιχα μπροστά από την κεντρική αγορά της Βαρκελώνης, την MercaBarna. Μειωμένη είναι η κίνηση και στην κεντρική αγορά της Μαδρίτης, την MercaΜadrid.Τα πρώτα λεωφορεία, για το ελάχιστο των δορμολογίων, ξεκίνησαν από τα αμαξοστάσια με τη συνοδεία αστυνομίας. Μέχρι το πρωί, είχαν ακυρωθεί περίπου 700 πτήσεις σε όλα τα ισπανικά αεροδρόμια. Η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης είναι ομαλή, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ.

Με αφορμή την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, η ισπανική CGT δημιούργησε ένα ειδικό βίντεο με τίτλο Respira (ανέπνευσε) στο οποίο εμφανίζονται πολίτες-θύματα της οικονομικής κρίσης να μην μπορούν να αναπνεύσουν παγιδευμένοι σε κουκούλες που τους κόβουν την ανάσα. Στο τέλος του βίντεο το σύνθημα είναι: «Στις 14 Νοεμβρίου, η απεργία σου είναι η κραυγή σου».

Στην Πορτογαλία, οι σιδηρόδρομοι σταμάτησαν τα δρομολόγια από τη νύχτα της Τρίτης. Τα ξημερώματα της Τετάρτης έκλεισαν οι συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς στην Λισαβόνα και το Πόρτο. Τα δρομολόγια στον Τάγο προσφέρουν μόνο την ελάχιστη εξυπηρέτηση.