Παράταση για τον Μάρτιο παίρνει το ασφαλιστικό

Παράταση για τη νέα χρονιά παίρνει το ασφαλιστικό το οποίο παραπέμπεται για τον Μάρτιο, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να το κλείσει, με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Οι ευρωπαίοι φαίνεται να αποδέχονται την αιτιολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης να μετατεθεί χρονικά η διευθέτηση του ασφαλιστικού προκειμένου να αναλυθεί περαιτέρω το ζήτημα.

Στόχος η κυβέρνησης είναι να υπάρξει χρόνος για την επεξεργασία των σχεδίων, και να μπορέσει η αξιωματική αντιπολίτευση να εκλέξει αρχηγό, ώστε να διαμορφώσει συντεταγμένη στάση, καθώς ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης μπορεί ακόμη και διαφωνώντας να υποστηρίξει τις κυβερνητικές θέσεις.

Το πολιτικό θερμόμετρο παραμένει στα ύψη και αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο, με την κυβέρνηση να φοβάται τις διαρροές, να δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση και έντονη πίεση από τους δανειστές, η απόσταση με τους οποίους είναι μεγάλη σε ότι αφορά την αύξηση των εισφορών και την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στην Εθνική Σύνταξη.

Για να προχωρήσει η κυβέρνηση στις τομές που φαίνονται πλέον αναπόφευκτες και θα είναι εξαιρετικά οδυνηρές και «αιματηρές», χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση – κοινωνική δεν μπορεί να εξασφαλίσει επ’ ουδενί. Ελπίζει ότι θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους και τους δανειστές κάποια χαλάρωση των όρων, εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας εμφανισθούν με κοινή γραμμή.

Στο υπουργείο Εργασίας προχωράει η καταγραφή διατάξεων που θα ενσωματωθούν στο επίμαχο νομοσχέδιο, αλλά αφορούν στα ζητήματα της ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης.

Αύξηση εργοδοτικών εισφορών

Οι δανειστές πιέζουν για ένα σκληρό μείγμα μέτρων που φέρνει μεγάλο “μαχαίρι” στις συντάξεις, με την ελληνική πλευρά ωστόσο να μην συζητά το ενδεχόμενο των οριζόντιων μειώσεων.

Αντιθέτως, προτάσσει το ισοδύναμο της αύξησης των εργοδοτικών αλλα και των εισφορών των εργαζομένων. Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην πρόσφατη συνεδρίαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως το θέμα των εργοδοτικών εισφορών βρίσκεται υπό συζήτηση με τους θεσμούς και ότι λείπουν 300 εκατ. ευρώ για να μην κοπούν οι κύριες συντάξεις.