Παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Μάρτιο του 2017

Την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Μάρτιο του 2017 ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Παρουσιάζοντας τις αποφάσεις της νομισματικής επιτροπής της ΕΚΤ, ο Ντράγκι εξήγγειλε την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Μάρτιο του 2017, διατηρώντας ωστόσο το μηναίο ύψος του προγράμματος στα 60 δισ. ευρώ.

O επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιμήκυνσής του, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο. Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε την αγορά ομολόγων που εκδίδουν περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Υπεραμυνόμενος των προηγούμενων αποφάσεών του, ο Ντράγκι σημείωσε ότι τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν καρπούς και γι’ αυτό τα επεκτείνουμε. «Κάνουμε περισσότερα γιατί βλέπουμε ότι λειτουργούν και όχι επειδή αποτυγχάνουν» εξήγησε.
Οι αποφάσεις, συνέχισε, δεν ήταν ομόφωνες, αλλά έτυχαν της ευρείας πλειοψηφίας των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο Ντράγκι εν συνεχεία, απέφυγε να αποκλείσει τη χρήση έτερων νομισματικών μέτρων, διευκρινίζοντας βέβαια, ότι «κάθε φορά πρέπει να χρησιμοποιούμε τα πλέον σωστά». «Έχουμε αρκετές επιλογές, μπορούμε για παράδειγμα, να ρυθμίσουμε τη χρονική διάρκεια, το μέγεθος και άλλους παραμέτρους του προγράμματος αγοράς ομολόγων» συνέχισε.

«Έχουν διαφανεί ορισμένοι κίνδυνοι στις προοπτικές του πληθωρισμού και ως εκ τούτου, οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν έως ότου υπάρξει μία σταθεροποίηση» διευκρίνισε εν συνεχεία και σημείωσε ότι οι προκλήσεις εντοπίζονται στις αναδυόμενες αγορές και στην ήπια ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου.

«Θα παρακολουθούμε στενά τις προοπτικές του πληθωρισμού και εάν χρειαστεί είμαστε πρόθυμοι και ικανοί να δράσουμε ξανά» διαβεβαίωσε εν συνεχεία.

Για το 2015, ο Ντράγκι εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,1% ενώ για το 2016 αναμένει αύξηση στο 1% και για το 2017 στο 1,6%.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, ο Ντράγκι αναθεώρησε στο 1,5% την αύξηση του ΑΕΠ για το 2015 έναντι 1,4% προηγουμένως. Διατήρησε αμετάβλητη στο 1,7% την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2016 ενώ την αναβάθμισε στο 1,9% από 1,8% για το 2017.

«Οι προοπτικές για την ανάπτυξη παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, αν και η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως να επιβαρύνει την ευρωπαϊκή» εκτίμησε ο διοικητής της ΕΚΤ.

Απευθυνόμενος προς τις εθνικές κυβερνήσεις, κατέστησε αναγκαία την προώθηση αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υψηλή ανεργία και η υποτονική ανάπτυξη. «Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να παράσχουν στήριξη στην ανάκαμψη, παραμένοντας ωστόσο, εντός των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.» πρόσθεσε και τόνισε ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να υιοθετήσουν φιλο-αναπτυξιακές πολιτικές.

Ερωτηθείς για την Ελλάδα, ο διοικητής της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης αποφασίστηκαν τόσο από τις ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές, όσο και από τις διοικήσεις των τραπεζών.

Σχετικά με το ζήτημα των συντάξεων, ο Ντράγκι παρέπεμψε στη διαπραγμάτευση μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών.