Παραίτηση του πρωθυπουργού και εκλογές ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για την αδυναμία του, όπως είπε, να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, κατασκευάζοντας αντί αυτού τη «σαπουνόπερα κατά της διαφθοράς», εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας εκλογές πριν «οδηγήσετε τη χώρα στην καταστροφή».

«Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε κ. Τσίπρα, να φύγετε πριν οδηγήσετε τη χώρα στην καταστροφή. Οδηγήσατε τρεις φορές τη χώρα σε εκλογές χωρίς να υπάρχει λόγος. Η χώρα δεν σας αντέχει άλλο. Και αφού, όπως φαίνεται, αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει λύση, ας δώσει τη λύση ο λαός. Το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσης» τόνισε.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό σχετικά με το αντικείμενο της συζήτησης: Η λειτουργία της δικαιοσύνης, τόνισε, δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτηση στη Βουλή, σε μία κανονική δημοκρατία.

«Όμως η σημερινή Ελλάδα του κ. Τσίπρα απέχει πολύ από τα είναι μία κανονική δημοκρατία» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας: «Δεν είστε κατήγορος, αλλά κατηγορούμενος για τα κατά συρροή ψέματα που έχετε πει, τα περισσότερα που έχει πει ποτέ πρωθυπουργός», αλλά και γιατί «παραλάβατε κράτος και παραδίδεται μία χώρα διάλυσης, ανομίας και περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας».

Χαρακτήρισε δε την κυβέρνηση ως τη «χειρότερη εκδοχή του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού» και τον πρωθυπουργό υπεύθυνο «για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα».

Όλοι γνωρίζουν το λόγο για τον οποίο γίνεται η συζήτηση. Για να μεταθέσει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου, είπε ο κ. Μητσοτάκης και, επικαλούμενος μία γελοιογραφία του Αρκά, είπε στον πρωθυπουργό: «Δείχνεται με το ένα χέρι ένα “σκάνδαλο” όταν με το άλλο παίρνετε το πορτοφόλι των ελλήνων».

«Θέλετε να κατασκευάζετε εχθρούς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι δεν αντέχει να συζητάει για τα πραγματικά προβλήματα και δεν νοιάζεται για το μέλλον της χώρας, «αλλά πώς θα μείνει στην εξουσία με κάθε μέσο» έστω, όπως πρόσθεσε, «και αν αυτό σημαίνει την κατάλυσης του κράτους δικαίου».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ο δήθεν ανθρωπισμός της Αριστεράς βουλιάζει στις λάσπες της Ειδομένης». «Δεν ξέρω αν θα κάνετε τους μετανάστες επενδυτές, αλλά με τις ανοησίες σας θα κάνετε σίγουρα τους επενδυτές μετανάστες» συμπλήρωσε.

«Υπήρχε ένας υπουργός που είπε την αλήθεια: Τα άσχημα τελείωσαν, τα χειρότερα έρχονται» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για επικείμενη «πρωτοφανή φοροκαταιγίδα» και «κόκκινες γραμμές που ξεθωριάζουν» χωρίς να κλείνει η αξιολόγηση.

«Το τελευταίο σας καταφύγιο είναι η σκηνοθεσία μίας ωραίας σαπουνόπερας: της διαπλοκής και της διαφθοράς. Είστε μία κυβέρνηση υπό κατάρρευση, αδύναμη να διαχειριστεί τα προβλήματα που δημιουργήσατε οι ίδιοι. Γι’ αυτό ρίχνετε λάσπη στον ανεμιστήρα» τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει «ωμά και ανερυθρίαστα» στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. «Είστε ένας μηχανισμός άσκησης ψυχολογικής βίας για κάθε αντίπαλό σας», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «τώρα που γίνατε φίλοι με την κ. Μέρκελ, πιάνετε τη σαπουνόπερα του αγώνα κατά της διαφθοράς».

«Δεν σας φοβόμαστε όσα εξώφυλλα χρεοκοπημένων εντύπων και αν παραγγείλετε», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να καταπατηθεί το Σύνταγμα από μία κυβέρνηση που έχει απoλέσει ήδη, όπως είπε, την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

«Μέσα σε ένα χρόνο υιοθετήσατε στον υπερθετικό βαθμό όλες τις αδυναμίες της μεταπολίτευσης. Αποδειχτήκατε πιο παλιός από το παλιό» δήλωσε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

«Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που εσείς μαζέψατε στο ΣΥΡΙΖΑ. Μαθήματα ήθους και εντιμότητας στην παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν μπορείτε να δώσετε» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «από την πρώτη στιγμή είχατε σκοπό της συγκρότηση ενός συστήματος νεο-διαπλοκής».

Αναφερόμενος στη γνωστή υπόθεση με τη γάτα των Ιμαλαΐων, αναρωτήθηκε γιατί ως πολέμιος της διαπλοκής ο κ. Τσίπρας έκανε τέσσερα ραντεβού και αναρωτήθηκε αν αυτό ήταν για να πει ένα «όχι» όπως «το “όχι” του δημοψηφίσματος που έγινε τελικά “ναι”».

Αναφερόμενος δε στην πρόταση του πρωθυπουργού για εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια προς τα κόμματα και τα ΜΜΕ, αναρωτήθηκε αν θα ελεγχθεί και η υπόθεση του κανονιού στο Αλτερ. «Πάει πολύ κ. Τσίπρα, εσείς το αγαπημένο παιδί του νεο-αυριανισμού, να μιλάτε για ήθος και διαφάνεια» είπε.

Γενικεύοντας την επίθεσή του ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πατάσσει συστηματικά την αριστεία «γιατί δεν την αντέχετε, και γιατί προφανώς και εκείνη δεν σας αντέχει». «Ο κάθε Καρανίκας που προσλαμβάνετε είναι μια γροθιά στο στομάχι της Ελλάδας που δουλεύει σκληρά» είπε.

Επιτέθηκε επίσης στην κυβέρνηση γιατί από τις περίφημες λίστες καταθετών συγκέντρωσε λιγότερα χρήματα -όπως υποστήριξε- το 2015 από ό,τι το 2014.

«Πού βρίσκεται σήμερα ο κ. Νικολούδης; Μήπως τον αποπέμψατε επειδή σας χάλασε το αφήγημα, επειδή είπε ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να μαζευτούν τα χρήματα από τη λίστα Λαγκάρντ; Η αλήθεια είναι κ. Τσίπρα ότι τα έσοδα από ελέγχους το 2015 ήταν πολύ λιγότερα από ό,τι το 2014. Συγχαρητήρια για την αποτελεσματικότητά σας» δήλωσε.

Ίσως θα έπρεπε να ασχοληθείτε σοβαρά με κάποιες άλλες λίστες. Τη λίστα φίλων και συγγενών που διορίσατε. Θα την ονομάσω λίστα Καρανίκα. Τη λίστα των δημοσίων υπαλλήλων που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό και που ποτέ δεν ελέγχθηκαν. Θα την ονομάσω λίστα Αλεξιάδη. Τη λίστα των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων που επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους. Θα την ονομάσω λίστα Κουρουμπλή. Τη λίστα των μεταρρυθμίσεων στην πραγματική οικονομία που δεν έγιναν. Θα την ονομάσω λίστα Σταθάκη. Αυτές είναι οι πραγματικές λίστες με τις οποίες πρέπει να ασχοληθείτε και όχι να πετάτε λάσπη στους πολιτικούς σας αντιπάλους» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για ασφυκτικό πολιτικό έλεγχο στη Δικαιοσύνη και τόνισε, απαντώντας σε όσα ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, ότι η ψήφιση ενός νόμου δεν συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη. «Μπορείτε να συμφωνείτε ή να διαφωνείτε, αλλά οι νόμοι δεν συνιστούν παρέμβαση στη δικαιοσύνη»

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «παρακράτος που η κυβέρνηση στήνει μεθοδικά», κάλεσε από τη Βουλή τους δικαστές «να μην φοβούται και να μην διστάζουν να καταγγέλλουν οποιαδήποτε παρέμβαση»

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε τρεις προτάσεις:

1. Προώθηση την ύστατη στιγμή συνολικής συνταγματικής αναθεώρησης, με απόφαση αυτής της Βουλής, ώστε η επόμενη να αντιμετωπίσει δραστικά όλα τα θέματα που αφορούν τη διαφάνεια. «Ελάτε να αλλάξουμε μαζί το επαίσχυντο άρθρο 86» είπε.

2. Να μπει τέλος στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Κατάργηση της διάταξης με την οποία ένα πρόσωπο ασκεί έλεγχο στους δικαστικούς λειτουργούς και τους εισαγγελείς.

3. Να γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ και όχι από τον υπουργό, με αύξηση του αριθμού των αδειών, όχι μόνο τέσσερις. Ώστε να υπάρξει πραγματική δυνατότητα ελεύθερης ενημέρωσης και πληροφόρησης.

Το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές έριξε και στη δευτερολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στη συζήτηση για τη Δικαιοσύνη και τη Διαφάνεια απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε πως κατανοεί την αγωνία του μπροστά στην πραγματικότητα και τον κάλεσε να πάει τη χώρα σε εκλογές. «Σας είπα να φύγετε, να παραιτηθείτε και αν τολμάτε οδηγήστε τη χώρα σε εκλογές . Τολμήστε να πάτε τη χώρα σε εκλογές για να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως «οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ποιά είναι η κατάσταση σήμερα και η πραγματικότητα στο προσφυγικό και στην οικονομία». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως 9 στους 10 πιστεύουν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως έκανε πολύ μεγάλη ζημία στη χώρα καθώς όπως είπε, και αν δεν είχαν μεσολοβήσει οι εκλογές η χώρα θα είχε μπει σε τροχιά ανάκαμψης και δεν θα είχαμε μπει στο τρίτο μνημόνιο.

Απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης του πρότεινε, όπως είπε, μια έντιμη συμφωνία.

«Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει τα δάνεια στα ΜΜΕ και στα κόμματα. Εσείς θα ψηφίσετε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως μπήκαμε στο μνημόνιο και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έτσι ώστε να μάθουμε τί έγινε το προηγούμενο εξάμηνο. Να κληθεί να καταθέσει ο κ.Βαρουφάκης» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση πως επιλέγει ανθρώπους χωρίς κανένα κριτήριο ενώ επανέλαβε τις κατηγορίες του πως απόρρητες ομιλίες «ως δια μαγείες διαρρέουν σε κάποιο έντυπο και μετά σπεύδει η κα Γεροβασίλη να τα αγκαλιάσει». Όσον αφορά την υπόθεση Μαυρίκου ο κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως είχε ως σύμβουλό του έναν από τους τρεις εμπλεκόμενους στην υπόθεση κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος και του ζήτησε να ανακαλέσει, αλλιώς όπως είπε θα είναι ένας κοινός συκοφάντης, κάτι που τελικά δεν έγινε.