ΠΑΣΟΚ: Η αντιπολιτευτική στάση μετά τις εκλογές

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με δεδομένες τις διαφορές και τις αντιθέσεις μας με το ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ασκήσει μια αντιπολίτευση αξιόπιστη και προγραμματική, με ουσιαστική κριτική, με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις.

Αυτό τονίζει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, στην οποία περιγράφει τη στάση που θα τηρήσει μετά τη διενέργεια των εκλογών.

Ειδικότερα σημειώνει η αντιπαράθεση της συμπαράταξης θα έχει συνέπεια λόγων και στάσης, με επιχειρήματα, χωρίς ακραίες πολώσεις και δίχως άγονες διχαστικές συγκρούσεις.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, επισημαινει ότι το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών με τη συνεργασία τους έχουν κάνει το πρώτο και αποφασιστικό ενωτικό βήμα για μια γόνιμη συνάντηση των δυνάμεων της Κεντρο-Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.

«Είμαστε ξανά δυνατοί, είμαστε μια δύναμη κρίσιμη, χρήσιμη, ευρωπαϊκή» προσθέτει, ενώ υπογραμμίζει ότι «δεν πρόκειται να γίνει ποτέ άλλοθι είτε σε συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεξιάς, είτε σε εθνικολαϊκιστικές, θολές και παρωχημένες δήθεν αριστερές πολιτικές».

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη «έχουν ως πλαίσιο αναφοράς, συγκεκριμένα και αδιαπραγμάτευτα εθνικά και δημοκρατικά κεκτημένα και στόχους», ο οποίοι είναι:

Η υπεράσπιση της ισότιμης και ενεργής συμμετοχής της Ελλάδας μέσα στις δομές και τους θεσμούς της Ενωμένης Ευρώπης και της Ευρωζώνης και την ακύρωση κάθε λάθους, κάθε επιλογής και κάθε αδράνειας, που μπορεί να επαναφέρει τον εφιάλτη του GREXIT.

Η πίστη στη λαϊκή κυριαρχία και ο σεβασμός στο Σύνταγμα και η δέσμευση για ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τη διαφανή δομή και λειτουργία του.

Πυξίδα μας για το παρόν και το μέλλον, όπως επισημαίνεται, είναι το Δημοκρατικό Μεταρρυθμιστικό και Προοδευτικό

Πρόγραμμα που παρουσιάστηκε πριν τις εκλογές και αφορά:

=την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με αλλαγές και βελτιώσεις στα εξόχως υφεσιακά και κοινωνικά επώδυνα θέματα του Μνημονίου.

=την κατοχύρωση και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, για μια κοινωνία με συνοχή, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ανθρώπινο πρόσωπο

=ένα ρεαλιστικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με ανάπτυξη, με απασχόληση και ελπίδα,

=αλλαγές στο Κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση, για θωράκιση των θεσμών διαφάνειας και των ελεγκτικών μηχανισμών,

=μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία, με ελευθερίες, δικαιώματα αλλά και με υποχρεώσεις και ευθύνες των πολιτών.