Περίπου 800.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη υποβάλει φορολογική δήλωση – Τα πρόστιμα για τους εκπρόθεσμους

Περίπου 800.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη υποβάλει φορολογική δήλωση. Και το υπουργείο Οικονομικών προσφεύγει ακόμη και στις απειλές προστίμων και άλλων κυρώσεων προκειμένου να τους πείσει να εκπληρώσουν το αργότερο έως την Παρασκευή την υποχρέωσή τους να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Η πίεση αυτή σχετίζεται με την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις και όχι σε τέσσερις που θα τους δημιουργήσει πρόσθετη εισοδηματική πίεση.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέχρι και χθες το μεσημέρι, είχαν εκκαθαριστεί 5.315.963 δηλώσεις από τις οποίες 36% (ή 1,9 εκατ.) είναι χρεωστικές με τον επιπλέον φόρο να ανέρχεται συνολικά στα 2,6 δισ. ευρώ (ο μέσος φόρος για κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό ανέρχεται σε 1.360 ευρώ), το 17% (ή 905 χιλιάδες) είναι πιστωτικές με το συνολικό επιστρεφόμενο ποσό να ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ) και οι υπόλοιπες περίπου 2,5 εκατ.

Να σημειωθεί ότι ο φόρος που προκύπτει με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Ιουλίου. Ακολουθούν άλλες 2 διμηνιαίες δόσεις, τη δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Υπολογίζεται ότι απομένουν να υποβληθούν άλλες περίπου 800.000 φορολογικές δηλώσεις και στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν αυτό να μην γίνει την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, δηλαδή την Παρασκευή καθώς το σύστημα κινδυνεύει να γονατίσει.

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει όσους αφήνουν τη σχετική υποχρέωση για την τελευταία στιγμή ή επιλέγουν να μην υποβάλλουν δήλωση υπενθυμίζει τη συνεπάγεται η μη υποβολή:
– Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

– Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση
απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

– Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη
λογιστικά πρότυπα.

– Προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης του ποσού του φόρου που οφείλει μετά την εκκαθάριση