Περιπτώσεις διαφθοράς σε βάθος πενταετίας ερευνά το υπουργείο Δικαιοσύνης

Στοιχεία για περιπτώσεις διαφθοράς που έχουν εντοπίσει οποιεσδήποτε δημόσιες υπηρεσίες ή επιχειρηματίες μέσα στην τελευταία πενταετία, συλλέγει το υπουργείο Δικαιοσύνης και τα πρώτα ευρήματα έχουν αποσταλεί ήδη στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Αυτό αναφέρθηκε σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε η γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και η Ομάδα Εργασίας κατά της Δωροδοκίας του ΟΟΣΑ.

Κεφαλαιώδους σημασίας θέμα για τη διεθνή οικονομία, χαρακτήρισε το πρόβλημα της διαφθοράς, ο υπουργός Οικονομίας – Ανάπτυξης – Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην σχετική εκδήλωση.

Όπως είπε ο Γιώργος Σταθάκης “όταν ετησίως πραγματοποιούνται 4 τρισ. ευρώ επενδύσεις, το πρόβλημα των υπεράκτιων εταιρειών και της φοροδιαφυγής είναι ένα τεράστιο θέμα. Το θέμα είναι επίκαιρο με τη διαρροή των τελευταίων διεθνών στοιχείων (panama paper). “Τα κράτη πρέπει να συντονιστούν στον αγώνα κατά της διαφθοράς” υπογράμμισε ο υπουργός και σχολίασε ότι η Ελλάδα από τη θέση 57, έχει ανέβει κατά 11 θέσεις, είναι όμως και πάλι μεταξύ των τελευταίων χωρών στη σχετική λίστα και πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη. “Έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων με τέσσερις άξονες παρεμβάσεων” είπε ο υπουργός και εξήγησε:

1) Δημόσιες συμβάσεις: :Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο για τις δημόσιες προμήθειες του Δημοσίου. Θεσπίζεται ένα πολύ αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο βελτιώνει την πρόσβαση όλων αλλά και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο σύστημα.

2) ΕΣΠΑ: Στο νέο ΕΣΠΑ έχουν εισαχθεί διαδικασίες διαφάνειας. Οι αξιολογητές δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις επενδυτικές προτάσεις, δεν ανήκουν στην ίδια περιφέρεια και επιλέγονται με κλήρωση.

3) Αναπτυξιακός νόμος: Οι παλαιότεροι νόμοι είχαν προβλήματα διαφάνειας. Πλέον, έχουν τεθεί νέοι κανόνες κα μια απλοποιημένη διαδικασία υπαγωγής στο νόμο.

4) Ετοιμάζεται σχέδιο για τη δημοσιότητα των δράσεων εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων.

“Από το 2012 υπάρχουν δεσμευμένα στην Ελλάδα κονδύλια ύψους 168 εκατ. δολάρια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα οποία πλήρωσε η Siemens λόγω της εμπλοκής της στη γνωστή υπόθεση. Το ποσό αυτό μέχρι στιγμής μένει αναξιοποίητο και η Ελλάδα κινδυνεύει να το απωλέσει, αν δεν το αξιοποιήσει μέχρι το τέλος του 2017”. Αυτό ανέφερε στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ Ντράγκο Κος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στην ομάδας εργασίας κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ συμμετέχουν 41 κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ότι ήδη έχουν γίνει 3 αξιολογήσεις με την Ελλάδα να εμφανίζεται να μην έχει κάνει καμία πρόοδο στην τελευταία.

Στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συλλέξει όλα τα περιστατικά διαφθοράς που έχουν εντοπίσει δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρηματίες τα τελευταία πέντε χρόνια, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας για την Καπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης και γνωστοποίησε ότι ήδη έχει αποσταλεί στον εισαγγελέα το “πρώτο πακέτο” στοιχείων.

Όπως είπε ο Γιώργος Βασιλειάδης, η κυβέρνηση, με βάση και τις συστάσεις από τον ΟΟΣΑ, συνέταξε και έστειλε σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της χώρας μας ένα έντυπο με το οποίο ζητάει να αναφερθούν όλες οι περιπτώσεις δωροδοκίας (διεθνούς ή εγχώριας) που έπεσαν στην αντίληψή τους την τελευταία πενταετία και αντίστοιχο έντυπο έχει αποσταλεί και στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για να ενημερωθούν αντίστοιχα όλα τα γραφεία εξωτερικού, αλλά αντίστοιχη ενημέρωση έχει ζητηθεί και από τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Κωνσταντίνος Μπακούρης ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του ΟΟΣΑ, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από ανεπτυγμένες χώρες, είναι υπεύθυνοι για φαινόμενα δωροδοκίας και δωροδοκούν περίπου με το ένα τρίτο των εσόδων τους κρατικούς αξιωματούχους. Το ένα τρίτο της δωροδοκίας κατευθύνεται σε δημόσιους υπαλλήλους, κυρίως μέσω των κρατικών προμηθειών (2/3 του συνόλου), ενώ έχουν εντοπιστεί φαινόμενα δωροδοκίας υψηλόβαθμων στελεχών, όπως πρωθυπουργοί κι υπουργοί στο 5% του συνόλου δωροδοκίας οι οποίοι όμως πήραν 11% του ποσού δωροδοκίας.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημείωσε από την πλευρά του ότι η πάταξη της διακρατικής διαφθοράς στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, είναι μια πρακτική που οι συνέπειές της αφορούν άλλους και όχι την εθνική οικονομία, καθ? ότι στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και πλήττει καίρια τη φήμη και την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων, σε μια εποχή όπου η εξωστρέφεια αποτελεί ζωτικής σημασίας ζητούμενο.