Πιέσεις από τους εκπροσώπους των θεσμών για μειώσεις στις συντάξεις – Νέο ραντεβού το μεσημέρι

Δύσκολη και μαραθώνια ήταν η συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τετάρτη.

Το σκληρό μπρα ντε φερ βρίσκεται εν εξελίξει και όσο περνούν οι μέρες οι δανειστές αυξάνουν τις πιέσεις.

Σε επιμέρους στοιχεία, κόλλημα δημιουργείται για τα 300 εκατ ευρώ προσδοκώμενα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια καθώς ο ΟΠΑΠ έχει προσφύγει στα δικαστήρια και ο σχετικός νόμος βρίσκεται στο “συρτάρι”.

Ερωτηματικά επίσης προκύπτουν και για τις αμυντικές δαπάνες που δεν μειώθηκαν το 2015 (κατά 300 εκατ.) με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως προκύπτει και πολιτικό ζήτημα “φωτογραφίζοντας” τον Υπουργό Άμυνας.

Επίσης, “αγκάθι” αποτελούν διάφορα επιμέρους φορολογικά ζητήματα που μεταφέρονται επίσης από το 2015 στο νέο έτος, διαμορφώνοντας επίσης κενό 300 εκατ.

Τέλος, άκαμπτοι παραμένουν οι Θεσμοί στην πρόταση για τις ασφαλιστικές εισφορές, πιέζοντας για μειώσεις στις βασικές συντάξεις

Οι δύο υπουργοί πέρασαν εννέα δύσκολες ώρες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με το κλίμα σύμφωνα με πληροφορίες να είναι εκρηκτικό, καθώς το κουαρτέτο δεν έδειξε καμία διάθεση υποχώρησης για τους δημοσιονομικούς στόχους και το ασφαλιστικό.

Από πλευράς ΔΝΤ παρουσιάστηκε μία αντιπρόταση με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και με κύριο άξονα την ανατροπή του σχεδίου της εθνικής σύνταξης, στην οποία έχει βασιστεί η πλευρά της κυβέρνησης. Μεταξύ των σημείων που απορρίπτουν οι θεσμοί φέρεται να είναι και η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα.

Κατόπιν αυτό των εξελίξεων και με την προοπτική ανατροπών στην στρατηγική της κυβέρνησης να είναι ορατή, ο προβληματισμός στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τρίτης ήταν έντονος.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι κατά τη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, τέθηκε εμφατικά από κάποια μέλη ακόμη και το ενδεχόμενο υιοθέτησης μίας πολιτικής ηρωικής εξόδου του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αναζήτησης πολιτικής διεξόδου και απόκρουσης των σκληρών μέτρων που αντιπροτείνουν οι δανειστές.

Το ραντεβού των δανειστών με τον αρμόδιο για αυτό το θέμα, Γιώργο Κατρούγκαλο, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί τελικά το μεσημέρι της Πέμπτης στις 14:00μμ, με φόντο την γενική απεργία κατά των προωθούμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό.

Στις 15:30 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση για ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την κοινωνική στέγαση και μία ώρα αργότερα θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στις 18:00, αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα τεθούν προς συζήτηση τα θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων.

Για την καλύτερη προετοιμασία του ραντεβού της Πέμπτης με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα το Ασφαλιστικό. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας συνομίλησαν επίσης με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Γιώργο Βερνίκο και Γιώργο Καρανίκα, για το ίδιο θέμα.