Πιο σκληρή πολιτική από την Άγκυρα έναντι των μειονοτήτων στην Τουρκία διαβλέπει ο Ν. Ξυδάκης

Πιο σκληρή πολιτική από την Άγκυρα και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι των μειονοτήτων στην Τουρκία, διαβλέπει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στην απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στις 15 Αυγούστου, την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφία και τη στάση της γείτονος έναντι των Κούρδων.

Κληθείς να σχολιάσει στον ΣΚΑΪ την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις οποίες ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ζητούσε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και επέκρινε την απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, ο κ. Ξυδάκης υπερασπίστηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία διαρκώς δημιουργεί διπλωματικές εντάσεις όταν τίθεται το ζήτημα, είτε γενοκτονίας των Αρμενίων, είτε των Ποντίων. Πρόσθεσε ότι «εμείς ορθώς επισημαίνουμε αυτά τα θέματα που έχουν καταγραφεί ιστορικά».

«Αυτό που έπρεπε να κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος το κάνει», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «συνολικό σχέδιο του κ. Ερντογάν για τον εξισλαμισμό του πολιτεύματος και το οποίο είναι ανησυχητικό, γιατί παραβιάζει και θρησκευτικές ελευθερίες και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία υπάρχουν, ότι σε κάποια ζητήματα υπάρχει συνεννόηση και σε άλλα υπάρχουν διαφορές. Ωστόσο, παρατήρησε μια όξυνση στην στάση της Τουρκίας, επικαλούμενος την απόφαση για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφία και την απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, τονίζοντας ότι όλα αυτά έχουν προφανώς σχέση και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σε ερώτηση για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία και θα αποφασίσει για την έκδοσή τους, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου θα ακολουθήσει την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο.