«Πράσινο φως» άναψε ο ESM για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ

«Πράσινο φως» άναψε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ., μετά από τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, αυτή η εκταμίευση, η οποία έπεται της ψήφισης της δεύτερης δέσμης προαπαιτουμένων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους, τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τη συγχρηματοδότηση έργων για τα οποία παρέχουν κονδύλια και τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία με την Ελλάδα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στις αρχές του 2016».

Πρόσθεσε δε ότι μόνο με επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ανοίξει η συζήτηση για χρέος, όπως έχει σημειώσει και το Eurogroup.

Ανέφερε επίσης ότι με την εκταμίευση του ενός δισ., ο ESM υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της χώρας.

Ως ενδεικτικά παραδείγματα, ανέφερε τα μέτρα που λαμβάνονται για την τόνωση του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας, καθώς και τη νέα νομοθεσία που θα επιτρέψει τη διαχείριση από πλευράς τραπεζών της έκθεσής τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που όπως είπε, θα ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών και την οικονομική δραστηριότητα.