Πράσινο φως από το Ecofin για επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία

Πράσινο φως για επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία άναψε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) επικυρώνοντας την έκθεση της Κομισιόν για τα υπερβολικά ελλείμματα των δύο χωρών.

Διαβεβαιώσεις για συμμόρφωση δίνουν Ισπανία και Πορτογαλία στην πρώτη αντίδρασή τους προειδοποιώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των κυρώσεων.

Το Ecofin διαπίστωσε ότι Μαδρίτη και Λισαβόνα δεν έχουν συμμορφωθεί στις δημοσιονομικές υποδείξεις της Κομισιόν, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο στόχος μείωσης των ελλειμμάτων κάτω του 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι υπουργοί Οικονομικών διαπίστωσαν πως η Ισπανία και η Πορτογαλία «δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα» για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους, με αποτέλεσμα να τεθεί σε λειτουργία μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Η απόφαση του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών, βάσει του άρθρου 126 της λειτουργίας της ΕΕ, επισύρει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος των δύο χωρών, διαδικασία που μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει εφαρμοστεί.

Η σκυτάλη περνά τώρα ξανά στην Κομισιόν που εντός 20 ημερών καλείται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες μέρες αν θα επιβληθεί πρόστιμο ή όχι, το ύψος του προστίμου, αλλά και αν μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τα δύο αυτά κράτη θα μπλοκαριστεί προσωρινά. Τα πρόστιμα που μπορεί να επιβάλει φθάνουν έως 0,2% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση Μαδρίτη και Λισαβόνα δύνανται να εφεσιβάλουν την απόφαση, εντός 10 ημερών, διεκδικώντας τη μείωση των προστίμων και την άρση των κυρώσεων.

Πάντως οι μέχρι τώρα δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση για εξάντληση της αυστηρότητας -παρά τις γερμανικές πιέσεις για πειθαρχία και υπακοή στου κανόνες του Συμφώνου.