Προς πώληση το υπόλοιπο 10% που κατέχει στον ΟΤΕ το Δημόσιο

Μπορεί η Ελλάδα να εκταμίευσε το 1 δισ. ευρώ, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει πως υπάρχουν ακόμα 9 εκκρεμότητες με εξέχουσα αυτή την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του υπόλοιπου 10% του Δημοσίου που κατέχει στον ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, η Έκθεση αναφέρει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε επιστολή του προς τον Π. Μοσκοβιδί επιβεβαίωσε την δέσμευση για την μεταφορά του υπόλοιπου ποσοστού του Οργανισμού στο ΤΑΙΠΕΔ και αυτο που απομένει είναι οι διαβουλεύσεις με την Deutsche Telekom και οι απαραίτητες νομικές ενέργειες, πριν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης…

Συνολικά, στην εν λόγω έκθεση συμμόρφωσης αναφέρεται πως οι δράσεις της ελληνικής πλευρά ανταποκρίνονται στην λίστα με τα προαπαιτούμενα εν γένει. Σημαντικά ζητήματα προς επίλυση, ωστόσο είναι η ΤτΕ να επιλέξει έναν εκκκαθαριστή και να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την ίδρυση μιας Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας. Ο διορισμός του εκκαθαριστή αναμένεται να οριστικοποιηθεί των Ιανουάριο μετά την λήψη των οικονομικών προτάσεων από τους υποψηφίους. Για την Αρχή Φερεγγυότητας οι Θεσμοί έλαβαν ένα σχέδιο ως τον Ιούνιο του 2016 δεν περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες, όπως αναφέρεται.

Επιγραμματικά οι σημαντικές εκκρεμότητες είναι οι εξής:

– Η αξιολόγηση του σχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ από ανεξάρτητους συμβούλους, μετά από συνεννόηση με τους Θεσμούς. Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση της Κομισιόν, αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα ζητηθεί η πώληση όλων των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ και αυτό θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

-Συμπληρωματικά στοιχεία για το Νέο Μισθολόγιο που ήδη ψηφίστηκε.

-Η δημιουργία Επιτροπής Πιστώσεων και Πλούτου, ως ανεξάρτητη Αρχή που θα ερευνά και θα εντοπίζει τις δυνατότητες πληρωμής των δανειοληπτών. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθεί και Επιτροπή που θα εξετάζει τους μεγάλους οφειλέτες τραπεζών και Δημοσίου, εφαρμόζοντας ειδικά σχέδια για “κόκκινα” δάνεια.

-Νέος νομοθετικός σχεδιασμός για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων.

-Χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων.

-Έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να εγκατασταθεί το ειδικό λογισμικό για την αντιμετώπιση της απάτης ΦΠΑ μέσω τριγωνικών συναλλαγών (Carousel).

-Θα πρέπει να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση για τα όρια των νοσοκομειακών δαπανών (claw back), που να καλύπτει και το 2017.

-Οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Ως το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους δανειστές τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις απομακρυσμένες περιοχές (κυρίως νησιά).