Πρ. Παυλόπουλος: Σταθερός μοχλός ανάπτυξης και εκφραστής της εθνικής μας οικονομικής εξωστρέφειας η ΔΕΘ

Καταλύτη δημιουργίας, ως σταθερό μοχλό ανάπτυξης και ως εκφραστή της εθνικής μας οικονομικής εξωστρέφειας, σε μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση, χαρακτήρισε την 80ή ΔΕΘ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την τελετή εγκαινίων στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως μέσω των εγκαινίων της ΔΕΘ, δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθεί ο οικονομικός δυναμισμός της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. «Η τρέχουσα πολιτική συγκυρία μού επιφύλαξε το μεγάλο προνόμιο να εγκαινιάζω, με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, την εμβληματική 80ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» σημείωσε, ενώ ευχήθηκε τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ να γίνουν υπό συνθήκες αδιατάρακτης δημιουργίας και ανάπτυξης, οικονομικής και κοινωνικής.

Τη διαπίστωσή της πως η Έκθεση του Σεπτεμβρίου αντέχει στην κρίση, με τη στήριξη των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και των πολιτών μετέφερε από το βήμα των εγκαινίων η πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου. «Επί 80 χρόνια, η ΔΕΘ παίζει σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, που αλλάζει και ανανεώνεται ανάλογα με την ιστορική συγκυρία. Ήταν το παράθυρο της Ελλάδας στον κόσμο της τεχνολογίας, εγχώριας και εισαγόμενης, παραμένει ένα σημαντικό ραντεβού καινοτομίας και μια μοναδική ευκαιρία για προβολή και δικτύωση των επιχειρήσεων» σημείωσε. Τόνισε δε πως η ΔΕΘ δίνει το στίγμα ότι η Ελλάδα αντέχει, δημιουργεί και αναπτύσσεται, ακόμα και στα δύσκολα.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Φίλιππος Τσαλίδης, τόνισε πως ο κόσμος της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας είναι «παρών» στη 80η ΔΕΘ.

Μια μεγάλη γιορτή που θα συνδυάζει την επιχειρηματικότητα με την τεχνολογία, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και την εξωστρέφεια είναι η φετινή 80η ΔΕΘ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, τονίζοντας πως περισσότερες από 900 επιχειρήσεις καλύπτουν 17 περίπτερα στη φετινή διοργάνωση. «Στον μεγάλο στόχο ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας η ΔΕΘ-Helexpo με την τεχνογνωσία και την δυναμική που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μπορεί να γίνει η πλατφόρμα επικοινωνίας του ελληνικού επιχειρείν με τη μεγάλη παγκόσμια αγορά» επισήμανε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έλευση των αντιγράφων των «Μαγεμένων» στη Θεσσαλονίκη, 151 χρόνια μετά την αρπαγή τους, χαρακτηρίζοντας τα μνημειώδη γλυπτά πολιτιστική κληρονομιά μεγάλης αξίας τόσο για την πόλη όσο και για την Ελλάδα. Την έκθεση των «Μαγεμένων» στο περίπτερο 3 είχε εγκαινιάσει νωρίτερα η Πρωθυπουργός, εξαίροντας την πρωτοβουλία της ΔΕΘ-Helexpo, αλλά και τη στήριξη των φορέων που συνέπραξαν, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: «κάποτε μπορεί να έρθουν και τα πρωτότυπα».

Η 80η ΔΕΘ, που θα λειτουργήσει από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου, ανοίγει τις πύλες της αύριο Σάββατο, στις 10:00, με πλούσιο εκθεσιακό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Το ωράριο του Σαββατοκύριακου είναι 10:00 με 22:00.