Π. Κουρουμπλής: Συνεννόηση δεν σημαίνει συγκυβέρνηση αλλά συνευθύνη με βάση τον ρόλο του καθενός

Άνοιγμα στους απλούς ανθρώπους της παραδοσιακά δημοκρατικής παράταξης «να συστρατευθούν στην καθαρή λαϊκή εντολής της 20ης Σεπτεμβρίου» για πολιτική σταθερότητα, κάνει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξη του στην Real News.

Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι «συνεννόηση δεν σημαίνει συγκυβέρνηση αλλά συνευθύνη με βάση τον ρόλο του καθενός», αναφερόμενος σε ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη ή το ΠΑΣΟΚ.

Για το ΠΑΣΟΚ, συγκεκριμένα, ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει ότι «αδυνατεί να αποδεσμευτεί από τη δεξιά ατζέντα».

Σχολιάζοντας τη στάση του κόμματος στο Συμβούλιο των Αρχηγών, τονίζει ότι παρά τις όποιες ενστάσεις του, όφειλε να προχωρήσει στην πολιτική του αυθυπέρβαση και να συμφωνήσει στην ενιαία γραμμή υπεράσπισης της ιερής υπόθεσης των συντάξεων. Με τη στάση του αυτή, λέει ο υπουργός, το ΠΑΣΟΚ έχασε την ευκαιρία να επανασυνδεθεί με τις παλιές του κοινωνικές ρίζες και να αποκαταστήσει τη σχέση του με τους αδυνάτους.

Ο ίδιος συμφωνεί πάντως με την πρόταση της Φ. Γεννηματά για τη συγκρότηση «εξεταστικής από την ΟΝΕ μέχρι σήμερα», ενώ για την πρόσκληση επιστροφής των ψηφοφόρων, που απευθύνει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουρουμπλής εκτιμά ότι το «αξιακό φορτίο της 3ης Σεπτέμβρη δεν μπορεί να εκφραστεί με επιλογές που πλήττουν τις κοινωνικές συμμαχίες που σφυρηλατήθηκαν εκείνη την εποχή. Οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για ευρύτερες κοινωνικές συγκλίσεις απηχούν τη νέα πραγματικότητα, όσοι επιμένουν να την αγνοούν μάλλον ενδιαφέρονται για την πολιτική τους επιβίωση».

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλά επίσης για τις αλλαγές που προετοιμάζει με την εφαρμογή ενός μοντέλου πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που θα διασφαλίζει την ισοπολιτεία και την ισόρροπη ανάπτυξη, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επαναξιολόγηση των δομών.

Γα τα αποθεματικά των δήμων στην ΤτΕ απαντά ότι «βεβαίως αν υπάρχουν αποθεματικά το κράτος πρέπει να παρέχει την δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να τα χρησιμοποιεί όποτε θέλει, αλλά και η αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να διατηρεί καταθέσεις σε τράπεζες με μικρότερο επιτόκιο από το διαθέσιμο της ΤτΕ».