Π. Κουρουμπλής: Το έλλειμμα του μπόνους στον εκλογικό νόμο μπορεί να καλυφθεί από τον λαό

«Το έλλειμμα του μπόνους στον εκλογικό νόμο μπορεί να καλυφθεί από τον λαό», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής αναφερόμενος στην απλή αναλογική και εξήγησε ότι ο λαός μπορεί να ενισχύσει οποιοδήποτε κόμμα επιθυμεί, αν θέλει να τον κυβερνήσει.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως οι μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν απέτρεψαν την οικονομική κρίση, ενώ υποστήριξε πως έως τις 20 Ιουλίου είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος για να βρεθούν οι τρεις ψήφοι που απαιτούνται προκειμένου να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών και να ισχύσει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής από τις ερχόμενες εκλογές.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατεβάσει κάτω από το 3% το όριο εισόδου στη Βουλή -προκειμένου να στηρίξουν περισσότεροι βουλευτές την πρότασή της για την απλή αναλογική- ο κ. Κουρουμπλής είπε: «Δεν έχω τίποτε επί αυτού να σας πω, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για το 3%».

Κληθείς να απαντήσει αν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να δεχτεί τις τροπολογίες που κατέθεσε το Ποτάμι, ανέφερε ότι
«μέχρι τις 20 του μήνα έχουμε αρκετό χρόνο να συζητήσουμε, να ακούσουμε και να ακουστούμε».

Ακόμη, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι η Αριστερά εδώ και 40 χρόνια μιλά για την απλή αναλογική -αν και συμφώνησε ότι έχει αλλάξει το πολιτικό περιβάλλον καθώς η χώρα έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα- και κάλεσε εμμέσως το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει άποψη καθώς είχε προτείνει την απλή αναλογική με πρόταση νόμου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει μεγάλος συνασπισμός (σ.σ. κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ) στην Ελλάδα απάντησε πως με τα σημερινά δεδομένα «δεν το βλέπει» για να συμπληρώσει πως μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής δημιουργούνται δυνατότητες συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών τάχθηκε υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένες αρμοδιότητες απευθίας από τον λαό και πρόσθεσε ότι πρέπει όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και μέσα από διάλογο να υπάρξει συμφωνία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πάντως απέρριψε τα σενάρια ότι ο Πρωθυπουργός σκέπτεται – αναφορικά με τις αυξημένες αρμοδιότητες του ΠτΔ- το πολιτικό του μέλλον, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ νέος ο Τσίπρας για να σκέπτεται την Προεδρία της Δημοκρατίας».

Αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι ο αριθμός των καναλιών δεν σημαίνει και πλουραλισμό απόψεων, ενώ υπογράμμισε πως μετά την εξέλιξη της διαδικασίας θα αποδειχθεί ότι ήταν έωλες οι κατηγορίες ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει δικό της σύστημα. Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί σε επόμενο χρόνο ο αριθμός των αδειών σε πέντε.