Π. Μοσκοβισί: Η δέσμη μέτρων για το ελληνικό χρέος θα εφαρμόζεται σταδιακά

Στην απόφαση του Εurogroup του Μαΐου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παρέπεμψε εκ νέου ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, αποφεύγοντας έτσι να δώσει ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε τη δήλωση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016 πως «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά το πρόγραμμα, μεσοπρόθεσμα, και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια».

O επίτροπος σημειώνει πως το Eurogroup «συμφώνησε σε δέσμη μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμόζονται σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες για την κάλυψη του συμφωνηθέντος δείκτη για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και θα υπόκεινται στους προκαθορισμένους όρους του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημούλης, με αφορμή τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και του ΔΝΤ όπου επανειλημμένως έχουν δηλώσει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο άλλα και τις προτάσεις που έχει κάνει το ίδιο το ΔΝΤ και ο ESM για την ελάφρυνσή του, ζητάει από την Κομισιόν λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που επεξεργάζεται.

Τέλος, καλεί την Κομισιόν να αξιολογήσει και να τοποθετηθεί πάνω στις προτάσεις που μιλούν για μείωση του χρέους σε ποσοστά κάτω του 100% του ΑΕΠ.