Προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία ο «κόφτης» λέει ο Μοσκοβισί – Αισιόδοξος ο Σόιμπλε

Μέρος των προϋποθέσεων για να υπάρξει συμφωνία χαρακτήρισε τον έκτακτο μηχανισμό προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων, τον λεγόμενο «κόφτη», ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως τα ήδη υπάρχοντα μέτρα αρκούν για την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη, ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε ότι δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη πως τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά, για αυτό και συμφωνήθηκε η δημιουργία του μηχανισμού, προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι οι εταίροι για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς.

Υπογράμμισε επίσης ότι «η Ελλάδα με τους εταίρους της κατάφερε να σημειώσει σημαντική πρόοδο από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φθάσουμε στον τερματισμό».

Αναφερόμενος στο Eurogroup της Δευτέρας, έκανε λόγο για «ορόσημο», εξηγώντας ότι «πετύχαμε να γίνει αποδεκτό από όλους μας ένα εν εξελίξει σθεναρό πρόγραμμα – βάση για την ανάκαμψη της Ελλάδας».

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στη ψηφοφορία της Κυριακής στην ελληνική Βουλή, σημειώνοντας ότι αποτελεί το πρώτο μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να υλοποιηθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

Εξήγησε επιπλέον ότι οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις ασφαλιστικού και φορολογικού, θα έχουν μια μόνιμη σημαντική επίπτωση, καθ’ ότι αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ. Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι αποτελούν μέρος ενός γενικότερου πακέτου που έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού για τα έσοδα, ενός μηχανισμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ενός νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων.

Επικαλούμενος στοιχεία της Επιτροπής, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα «θα παρουσιάσει θετικό πρόσημο από το δεύτερο μισό του έτους, το δε 2017 θα φθάσει το 2,7%». Παράλληλα, εκτίμησε ότι το δημόσιο έλλειμμα το 2017 θα κατέβει στο 3%.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε την αναφορά του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ότι θα πρέπει να γίνει σε τρία στάδια, «ξεκινώντας από το τι μπορούμε να κάνουμε έως το 2018, χωρίς να αλλάξουμε το πρόγραμμα και χωρίς να υπάρξει “κούρεμα” του χρέους».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συμβάλει από τεχνικής πλευράς σε όλες τις συζητήσεις που θα γίνουν στο μέλλον και δήλωσε πεπεισμένος για την επίτευξη συμφωνίας στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου.

Παράλληλα, αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις επόμενες δύο εβδομάδες και ότι θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), που συμμετείχαν στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην γερμανική υπηρεσία του Πρακτορείου Reuters, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Δήλωσε αισιόδοξος και σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο γ’ πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.