Ρέγκλινγκ: Εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της

Οι φορολογούμενοι δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντ για τα προγράμματα βοήθειας -σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο- από τον ESM και τον EFSF, τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε ομιλία σε συνέδριο στη Βουδαπέστη, ο γερμανός αξιωματούχος είπε ότι ο ESM δεν χρησιμοποιεί το κατατεθειμένο κεφάλαιό του, ύψους 80 δισ. ευρώ για να δίνει δάνεια, αλλά ως εγγύηση για να δανείζεται από τις αγορές με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Αυτό, πρόσθεσε, καθιστά τον ESM πολύ διαφορετικό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναχρηματοδοτείται από τις κεντρικές τράπεζες.

«Περνάμε το χαμηλό κόστος χρηματοδότησής μας στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, δημιουργώντας μεγάλες οικονομίες για αυτές. Ο ελληνικός προϋπολογισμός, για παράδειγμα, εξοικονόμησε 8 δισ. ευρώ από δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους μόνο για το 2014» τόνισε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 4,4% του ΑΕΠ και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

«Εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα μπορέσει έτσι να ανακτήσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της», είπε ο Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ESM.

Οι εκταμιεύσεις από τον ESM και το EFSF (που ήταν ο προσωρινός μηχανισμός χρηματοδότησης από το 2010 έως τη δημιουργία του ESM το 2012) για τα προγράμματα βοήθειας των πέντε χωρών ανέρχονται σε 254,5 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, ενώ η συνολική ικανότητα δανεισμού τους φθάνει τα 700 δισ. ευρώ.

Οι δύο αυτοί χρηματοδοτικοί μηχανισμοί, σημείωσε, ήταν ιδιαίτερα σημαντικοί για τη διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης. Οι τρεις από τις πέντε χώρες έχουν τελειώσει με τα προγράμματά τους και η Κύπρος θα βγει τον Μάρτιο, είπε ο Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι και η Ελλάδα μπορεί να γίνει ιστορία επιτυχίας εάν εφαρμόσει πλήρως το πακέτο των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.