Ρολφ Στράουτς (ESM): Δόσεις του δανείου μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί εξέφρασε ο Ρολφ Στράουτς (Rolf Strauch) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) σε σημερινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse».

Ο Στράουτς τόνισε πως οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις κυριαρχούν στο νέο ελληνικό κοινοβούλιο, επισημαίνοντας πως η πτέρυγα μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ (σ.σ. Λαϊκή Ενότητα) απέτυχε να εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα καταβάλει δόσεις του δανείου μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος είναι ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις πριν από τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα» είπε. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου των τριών ετών.

«Εντός του Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος. Μέχρι τότε οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί» είπε.

Ο Στράουτς εκτίμησε ότι τελικά ο ESM θα μετάσχει με λιγότερα από 86 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα στηρίξεως, καθώς -όπως είπε- είναι πιθανόν το ΔΝΤ να εμπλακεί και αυτό στην χρηματοδότηση.

Για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -κάτι που το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα- ο κ. Στράουτς επισήμανε: «Δεν θα υπάρξει κανένα ονομαστικό κούρεμα. Υπάρχουν άλλες λύσεις για να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους».

Ερωτηθείς εάν είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι ο ESM κατέχει σήμερα το 40% των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τόσο στη δημοσιονομική πειθαρχία όσο και στις μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος είπε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια, καθώς η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις κατά την έναρξη της κρίσης είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες χώρες. «Υπήρχαν διαρθρωτικές αδυναμίες, τα ελλείμματα, η διαφθορά και οι περιορισμοί στην αγορά. Ως εκ τούτου, η διαδικασία της μεταρρύθμισης θα διαρκέσει περισσότερο» σημείωσε.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν αποτελεί ενδεχόμενο η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ και ειδικά τι θα συνέβαινε σε αυτή την περίπτωση με την αποπληρωμή των δανείων, ο Στράουτς απάντησε τα εξής: «Για εμάς, μια ελληνική έξοδος δεν αποτελεί ενδεχόμενο. Εργαζόμαστε για να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα έως το 2018 με επιτυχία και να μπορεί να δανειστεί και πάλι η χώρα χρήματα από τις αγορές. Σε περίπτωση που εντούτοις η κατάσταση ερχόταν σε αδιέξοδο, όλα είναι σαφή: η δανειακή σύμβαση μας με την Ελλάδα προβλέπει των επιστροφή των χρημάτων σε ευρώ».