ΣΕΒ: Κλείνει ένας γύρος παρατεταμένης και βλαπτικής αβεβαιότητας

ÁÈÇÍÁ-ÃÑÁÖÅÉÁ ÓÅÂ .(EUROKINISSI-ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου προεξοφλεί ο ΣΕΒ, γεγονός, που, όπως επισημαίνει, οδηγεί στην εκταμίευση σημαντικών πόρων της χρηματοδοτικής βοήθειας, κλείνει έναν γύρο παρατεταμένης και βλαπτικής αβεβαιότητας και ανοίγει, «υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις», την προοπτική για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Θεωρεί, ωστόσο ότι, «παρά τη διαβεβαίωση των ευρωπαϊκών εταίρων για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας, μέσω του πλαισίου ελάφρυνσης του χρέους και την υιοθέτηση του μηχανισμού ετοιμότητας λήψης πρόσθετων μέτρων, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, μέσω νέας χρηματοδότησης, παραμένει αβέβαιη».

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία οικονομική ανάλυση του Συνδέσμου, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αναμένεται να επιτρέψει την εκταμίευση δόσεων ύψους 5,7 δισ. ευρώ, που εκκρεμούν από το 2015 και μέρος ενδεχομένως των 9,6 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο α’ εξάμηνο του 2016, από τις οποίες 3 δισ. ευρώ συνολικά αφορούν σε πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών. Έτσι, οι συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία αναμένεται να βελτιωθούν, ενώ ευεργετική για τράπεζες και επιχειρήσεις θα είναι και η επίδραση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που έχει λάβει η ΕΚΤ.

Ο ΣΕΒ καλεί, παράλληλα, την κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα, χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες, στην εφαρμογή των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί. «Το οικονομικό περιβάλλον είναι βεβαρημένο, λόγω των ακραίων συνθηκών υπερφορολόγησης, που έχουν επιβληθεί στην εργασία και την επιχειρηματικότητα» επισημαίνει ο Σύνδεσμος και εκτιμά ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές επιπτώσεις του προγράμματος στην οικονομική δραστηριότητα, απλά και μόνο από τη διαφαινόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στις αγορές που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. «Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δημοσιονομική προσαρμογή της τριετίας 2016-18, επαφίεται πλέον στην κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην υλοποίηση των διαθρωτικών μέτρων της συμφωνίας, που αποτελούν και την καλύτερη εγγύηση για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και την έξοδο από την κρίση» τονίζει ο ΣΕΒ.

Τέλος, ο Σύνδεσμος σημειώνει πως εντυπωσιάζει το γεγονός ότι, το 2016, αποτελούν ακόμα αντικείμενο του μνημονίου ζητήματα, όπως η διευκόλυνση εξαγωγών και καλύτερη λειτουργία των τελωνείων, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης και αντιμετώπιση των εκκρεμών υποθέσεων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η καλύτερη οργάνωση του δημοσίου και η διαχείριση ανθρωπίνων πόρων σε αυτό, καθώς και οι δημόσιες προμήθειες. «Αντίστοιχα, είναι εντυπωσιακό ότι εμφανίζεται (μόλις!) το 2016 ως κρίσιμο παραδοτέο ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, αν και μία αναφορά σε σχέδιο ενεργών δράσεων αποκατάστασης της χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας συνεχίζει να απουσιάζει» καταλήγει.