Κυρ. Μητσοτάκης: Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ

«Με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο», απάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την δευτερολογία του στη Βουλή. «Εγώ δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ. Τα πράγματα είναι πολύ απλά», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε και πάλι υπέρ της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αν και ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κόβει τις επικουρικές κατά 70%. «Επιμένουμε στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος γιατί είναι ένα δίκαιο μέτρο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Αναφερόμενος στους κομματικούς διορισμούς την περίοδο Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Εγώ δεν παραγνώρισα ποτέ ότι εμείς κάναμε διορισμούς με κομματικά κριτήρια. Δεν το έκρυψα και τολμώ να πω πως όταν δεν ήμουν υπουργός είχα κάνει και κριτική στη λογική των κομματικών ποσοστώσεων. Όμως όταν εσείς ξεπερνάτε τα όρια…». Μάλιστα υπογράμμισε ότι στο νομοσχέδιο για την δημόσια διοίκηση που έχει κατατεθεί «βλέπω αρκετά θετικά στοιχεία».

Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2015 ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε πως «το συντομότερο ανέκδοτο που ακούσθηκε εδώ μέσα είναι τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας».

Προειδοποίησε ακόμη τον πρωθυπουργό ότι «θα έρθει η ώρα να μας απαντήσετε τι πραγματικά ισχύει από όσα λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης και άλλοι υπουργοί σας. Θα έρθει η ώρα τους, δεν θα τα συζητήσουμε σήμερα».

Κατά την αρχική του ομιλία ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε αναλογιστική μελέτη η οποία έδειχνε ότι το ασφαλιστικό σύστημα το 2014 εκπλήρωνε όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060 απαντώντας στις βολές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω της διαχειριστικής ανικανότητας της σημερινής κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Τάσο Γιαννίτση και την απόπειρά του για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, παραδέχτηκε ευθύνες της παράταξής του, ενώ χαρακτήρισε την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό «ένα αποσπασματικό μπάλωμα για να δραπετεύσετε από τις ευθύνες σας».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σωστή την αρχιτεκτονική του νόμου του 2010 και κάλεσε την κυβέρνηση να αναζητήσει ισοδύναμα χωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, ιδιαίτερα -όπως είπε- περιορίζοντας «τη διόγκωση του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα «πολύ ανησυχητική» και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι έχουν «μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση σε ένα χρόνο».

Περιέγραψε με μελανά χρώματα τον απολογισμό του περασμένου χρόνου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της δημοκρατικής Ελλάδος», η οποία -πρόσθεσε- οδήγησε στα όρια εξόδου από Ευρωζώνη, έκλεισε τις τράπεζες, αύξησε την ανεργία, υπονόμευσε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό.

«Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τα πράγματα στη χώρα θα ήταν πολύ καλύτερα. Έχετε αποτύχει, κοροϊδέψατε συστηματικά τους έλληνες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απαντώντας στις βολές του Αλέξη Τσίπρα για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας: «Όταν τάζατε την 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε αυτά;»

Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις και το διχασμό των ελλήνων: Παλιά με το μνημόνιο – αντιμνημόνιο, τώρα με το Δεξιά – Αριστερά.

«Το πραγματικό δίλημμα είναι θα πάμε μπροστά ή θα πάμε πίσω» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναζητηθεί η λύση του ασφαλιστικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Τάσο Γιαννίτση και την απόπειρά του για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Αρχικά επικαλέστηκε μία αναφορά του κ. Γιαννίτση, ότι για να υπάρξει μία σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς αναγνώριση λαθών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε «τα δικά μας λάθη και παραλείψεις, τα οποία αρχηγός δεσμεύομαι να μην επαναλάβω», ενώ παραδέχτηκε ότι στην περίπτωση της μεταρρύθμισης Γιαννίτση «και η δικιά μας παράταξη δεν βοήθησε».

Επιτέθηκε όμως στον ΣΥΡΙΖΑ και τις «δυνάμεις του λαϊκισμού που εκφράζετε» ότι εμπόδισε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης του ασφαλιστικού επί Γιαννίτση.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νόμο Σιούφα, «την πρώτη μεγάλη ενοποίηση ταμείων» που έγιναν από την παράταξή του, όπως είπε, καθώς και στις πρωτοβουλίες επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση.

Κατέθεσε μάλιστα αναλογιστική μελέτη, υπό την αιγίδα του Ecofin, που επιβεβαιώνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα το 2014 εκπλήρωνε όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060.

«Τότε δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης των κύριων συντάξεων και ούτε είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα από την τρόικα. Εκεί ήμασταν πριν αναλάβετε. Και μετά ήρθατε εσείς. Τα πρόσθετα μέτρα έγιναν απαραίτητα από τη δικιά σας διαχειριστική ανικανότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είστε μέρος του προβλήματος, δεν είστε μέρος της λύσης, Μας πήγατε δύο χρόνια πίσω. Και γι΄ αυτό η κοινωνία σας γυρίζει την πλάτη. Αναρωτιέστε γιατί οι αγρότες δεν συνομιλούν μαζί σας. Μήπως να πάτε εσείς να τους συναντήσετε, όπως πέρυσι όταν ανεβαίνατε στα τρακτέρ;» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία στρεβλή εκδοχή του υπάρχοντος νόμου.

«Το πιο επικίνδυνο στο σχέδιο που έχετε καταθέσει είναι ότι επενδύει στον κατακερματισμό της κοινωνίας, τον πόλεμο όλων εναντίον όλων με πρόσχημα το κοινωνικό κράτος» είπε ο κ. Μητσοτάκης και περιέγραψε «έξι εξαιρετικά οδυνηρά χαρακτηριστικά» της κυβερνητικής πρότασης:

-Προκαλεί σύγκρουση γενιών,

-Εξαπολύει πόλεμο στην παραγωγική Ελλάδα,

-Στρεβλώνει την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος,

-Μετατρέπει το ασφαλιστικό σε προνοιακό σύστημα,

-Μεταθέτει το πρόβλημα για το μέλλον. «Τι θα συμβεί στις κύριες συντάξεις το 2019;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ,

-Είναι μη κοστολογημένο

Τελικά η κυβερνητική πρόταση «δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι ένα αποσπασματικό μπάλωμα για να δραπετεύσετε από τις ευθύνες σας» δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σωστή την αρχιτεκτονική του νόμου 3863/2010, επέμεινε στην προοπτική των τριών ταμείων («πιστεύουμε ότι το ένα ταμείο είναι λάθος» είπε) και ζήτησε από την κυβέρνηση -μεταξύ άλλων- να κυνηγήσει την αδήλωτη εργασία, να εφαρμόσει κανονικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, να εξορθολογίσει την κρατική επιχορήγηση στα επικουρικά ταμεία, να συντομεύσει τις μεταβατικές διατάξεις του 3863 και να δει την προοπτική της ιδιωτικής ασφάλισης («μία ιδέα που προφανώς σας προκαλεί αλλεργία» όπως δήλωσε).

«Δυστυχώς, όμως, αυτά δεν αρκούν για να κλείσει η τρύπα του 1,8 δισ. ευρώ» παραδέχτηκε και υπογράμμισε τη δυνατότητα ισοδυνάμων χωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. «Η κοινωνία δεν θα σφίξει και άλλο το ζωνάρι για να χρηματοδοτήσει τη διόγκωση του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ» είπε και κάλεσε την κυβέρνηση σε ένα «διάλογο εξπρές για την ακύρωση των προγραμματισμένων αυξήσεων του δημοσίου και την ακύρωση των διορισμών».

«Αυτά που ζητάει η κυβέρνηση για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που η ίδια δημιούργησε, τα χάνει από τις εισφορές εάν είχε καταφέρει να μειώσει την ανεργία όπως θα κάναμε εμείς. Για κάθε επένδυση που διώχνετε εσείς ή ο κύριος Σκουρλέτης, δεν στερείτε μόνο από κάποιον άνεργο την προοπτική της απασχόλησης, στερείτε πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα» δήλωσε.

«Εάν δεν είχατε εκτροχιάσει την οικονομία, δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε για πρόσθετα μέτρα. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του 2015 οδηγεί στις περικοπές που εισηγείστε» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατέληξε:

«Δεν θέλετε να μπείτε στη λεπτομερή συζήτηση. Δεν αντέχετε τους αριθμούς γιατί δεν αντέχετε την αλήθεια. Δεν αντέχουμε να ξαναζήσουμε τις ημέρες του καλοκαιριού του 2015, δεν αντέχει η Ελλάδα. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση, το πέτυχαν άλλες χώρες, το πέτυχε η Κύπρος. Να βάλουμε όλοι πλάτη για να βγούμε από την κρίση, αλλά αυτό μπορεί να γίνει με σχέδιο, αλήθεια όχι με ψεύτικες υποσχέσεις, όχι με μεγάλα λόγια».