ΣΕΤΕ: Απρόβλεπτη η πορεία των κρατήσεων και των εσόδων από τον εισερχόμενο τουρισμό

Αν και τα πρώτα τουριστικά στοιχεία επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των κρατήσεων και των εσόδων από τον εισερχόμενο τουρισμό, η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη λόγω της γενικότερης αστάθειας, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου ο ΣΕΤΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στον προγραμματισμό πτήσεων και θέσεων, o προγραμματισμός πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια για την καλοκαιρινή περίοδο 2016 προβλέπει μείωση των διατιθέμενων αεροπορικών θέσεων κατά 5% (833 χιλ.).

Όμως η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μείωση άνω του 50% (1,15 εκατ. θέσεις περίπου) των θέσεων από Ρωσία και Ουκρανία σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό προγραμματισμό για την καλοκαιρινή περίοδο 2015. Συνεπώς, αν
εξαιρεθούν η Ρωσία και η Ουκρανία, προβλέπεται αύξηση των διατιθέμενων αεροπορικών θέσεων κατά 2% (324 χιλ.)

Επιπλέον, η προβλεπόμενη διαθεσιμότητα θέσεων (993 χιλ.) από Ρωσία και Ουκρανία είναι οριακά αυξημένη σε σχέση με τον αριθμό θέσεων (975 χιλ.) σε πτήσεις που εντέλει πραγματοποιήθηκαν το 2015 από τις χώρες αυτές. Από τα στοιχεία αυτά, μπορεί κανείς να αναμένει μια μονοψήφια αύξηση των αεροπορικών αφίξεων για το 2016.

Την ίδια ώρα, πρόσφατη έρευνα της Censuswide για λογαριασμό του SETE Intelligence έδειξε πως η Ελλάδα παραμένει ένας επιθυμητός και ασφαλής προορισμός αν και η εικόνα της έχει πληγεί –όχι όμως ανεπανόρθωτα- από την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση στην οποία έχει κομβικό ρόλο (το 2015, ~85% των μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη (~1 εκατ. ) διήλθαν από την Ελλάδα).

Αναφορικά με τις κρατήσεις, η ροή είχε αρχίσει να επανέρχεται μέχρι το τρομοκρατικά χτυπήματα των Βρυξελλών και τα μηνύματα ήταν ιδιαίτερα θετικά για την Ελλάδα με τις βασικές αγορές να κινούνται ανοδικά ή με αναστροφή της τάσης από πτωτική σε ανοδική. Μετά όμως τα τρομοκρατικά χτυπήματα των Βρυξελλών παρατηρείται “πάγωμα” κρατήσεων σε διεθνές επίπεδο σε όλες τις αγορές.