Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες – Βελτιωτικές προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου

Καθοριστική για το μέλλον των κινητοποιήσεων των αγροτών κρίνεται η συνάντηση που έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους των μπλόκων, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τις βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης.

Παρόντες στη συνάντηση ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Τάσος Πετρόπουλος, ο υπουργός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, παρίστανται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Σταύρος Αραχωβίτης.

Αποκλεισμένη από δυνάμεις της αστυνομίας είναι η Ηρώδου Αττικού, ενώ ένας-ένας ελέγχθηκαν από την ασφάλεια του Μαξίμου οι εκπρόσωποι των μπλόκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις της κυβέρνησης προβλέπουν τη διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό με την παροχή περισσότερων επιλογών εισφορών, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα.

Στη συνάντηση προσήλθαν και εκπρόσωποι των αγροτών των Τεμπών, που σε ένδειξη καλής θέλησης άνοιξαν την εθνική οδό.

Στο αίτημα για ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη εμμένουν οι αγρότες της Νίκαιας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας υποστήριξε ότι τα αιτήματα των εκπροσώπων των 69 μπλόκων της Νίκαιας είναι «εντελώς διαφορετικά από τα αιτήματα των εκπροσώπων των μεγαλοαγροτών που πηγαίνουν σήμερα να συναντηθούν».

Ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αφού ανέφερε ότι «δεν έχει φτάσει τέτοιο αίτημα» στο Μέγαρο Μαξίμου, επανέλαβε στο Πρακτορείο FM πως οποιοσδήποτε εκπροσωπεί μια συλλογικότητα ή μπλόκο είναι ευπρόσδεκτος στον διάλογο ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Υποστήριξε, επίσης, πως η κυβέρνηση θα καταθέσει συνολικό σχέδιο για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την ενίσχυση του αγροτικού χώρου, σημειώνοντας ότι στη συνάντηση θα εκπροσωπηθεί η πλειοψηφία του αγροτικού κινήματος και των μπλόκων.

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση πως θα γίνει ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος, που θα λαμβάνει υπόψη του το πλαίσιο που μπορεί να κινηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι στην καρδιά της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Πάντως, εκπρόσωπος των αγροτών της Νίκαιας δήλωσε στον Σκάι ότι έχει σταλεί σχετικό αίτημα και οι αγρότες αναμένουν την απάντηση της κυβέρνησης.

Πρόσκληση προς όλα τα μπλόκα για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Να σημειωθεί πως με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών συναντήθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, εκτός της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, έχουν οριστικοποιηθεί και ραντεβού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.