Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, για την συνταγματική αναθεώρηση και τον νέο εκλογικό νόμο, που εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής απόψε, Τρίτη.

Ο εκλογικός νόμος θα συζητηθεί σε τρεις συνεδριάσεις, τελικά, αντί δύο που είχε αποφασίσει αρχικά η διάσκεψη των προέδρων, δηλαδή απόψε, το απόγευμα της Τετάρτης και το απόγευμα της Πέμπτης, και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Βάσει των συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί στη Βουλή, υπέρ του εκλογικού νόμου τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ (144 βουλευτές), οι ΑΝΕΛ (9 βουλευτές), η Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές) και το ΚΚΕ (15 βουλευτές).

Επιπλέον, θα υπερψηφίσουν ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή έχει επιφυλαχθεί για τη στάση που θα τηρήσει. Σε περίπτωση, πάντως, που συνταχθεί με την κυβέρνηση, τότε το σύνολο των βουλευτών που προτίθενται να υπερψηφίσουν ανέρχεται στους 197.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται κατά την ομιλία του να κάνει μια ύστατη προσπάθεια για να εξασφαλίσει τις τρεις ψήφους που υπολείπονται.

Πάντως, η ΝΔ (75 βουλευτές), το ΠΑΣΟΚ (15 βουλευτές), το Ποτάμι (10 βουλευτές), καθώς και οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, Στάθης Παναγούλης, Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν. Έτσι, η πλευρά του «όχι» αριθμεί συνολικά 103 βουλευτές.

Την ίδια ώρα, στην κυβερνητική σύσκεψη συζητείται το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Εργασίας και συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος που έχουν αναλάβει την κατάρτιση της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η πρόταση αυτή παρουσιάζεται επισήμως σήμερα στον πρωθυπουργό και ο ίδιος πρόκειται να δημοσιοποιήσει την τελική πρόταση της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Σύνταγμα στις 24 Ιουλίου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται -προς το παρόν- η πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, κάτι που βρίσκει αντίθετη την εσωκομματική αντιπολίτευση των «53+».