Σε εξέλιξη το Eurogroup – Έχει καλυφθεί έδαφος λέει ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, διευκρίνισε πως δεν τίθεται θέμα εκτροχιασμού των συνομιλιών και πως έχει καλυφθεί σημαντικό έδαφος, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό συνεχίζονται.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν ανακοίνωσε ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Αντιθέτως, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι εφόσον η πρόοδος που συντελείται συνεχιστεί, το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα «μέσα στις επόμενες ημέρες».

«Πρόοδο» και ανάκτηση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα διαπιστώνει ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε πως από το περασμένο καλοκαίρι έχει σημειωθεί πρόοδος και έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.

Σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση, σημείωσε πως υπάρχει ακόμα «πολλή δουλειά», αλλά «βρισκόμαστε εντός του χρονικού πλαισίου».

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ελπίζω πως θα λάβουμε το πράσινο φως από τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση. Δεν θα γίνει αύριο, αυτό ούτε την επόμενη εβδομάδ, αλλά σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε ο κ. Στουμπ.

«Σε πολύ καλύτερη κατάσταση οι τράπεζες της Ευρωζώνης»

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι διαρθρωτικά σε «πολύ καλύτερη κατάσταση» απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια.

«Πιστεύω ότι στην ευρωζώνη είμαστε διαρθρωτικά σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια, και αυτό ισχύει και για τις τράπεζες», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Εκτός του ζητήματος της ελληνικής αξιολόγησης, το θέμα της διαφάνειας σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του Eurogroup αναμένεται να απασχολήσει, μεταξύ άλλων, τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με έγγραφο της προεδρίας του Eurogroup, οι προτάσεις που τίθενται στο τραπέζι περιλαμβάνουν τη δημοσιοποίηση της αναλυτικής ημερήσιας διάταξης, μετά την οριστικοποίησή της στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, τη δημοσιοποίηση του γράμματος που συντάσσει ο πρόεδρος του Eurogroup μετά το τέλος της συνεδρίασης, το οποίο περιλαμβάνει τα συμπεράσματα της προεδρίας και μέχρι τώρα ήταν απόρρητο και, τέλος, τη δημοσιοποίηση των εγγράφων του Eurogroup, τόσο αυτών που αφορούν τις χώρες σε πρόγραμμα, όσο και αυτών που αφορούν την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης.