Σε επικοινωνία η εταιρεία Δρομέας με SATO και Neoset

 

Επαφές με τις διοικήσεις των SATO και Neoset, διερευνώντας το ενδεχόμενο συνεργασίας, έχει η εταιρεία «Δρομέας». Σύμφωνα με πληροφορίες, η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία επίπλων βρίσκεται σε συζητήσεις και με τις δυο εταιρείες, όπως έχει πράξει και κατά το παρελθόν, προκειμένου να εντοπίσει εάν στην παρούσα φάση και όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα τα δεδομένα υπάρχει περιθώριο σύγκλισης. Το κλίμα είναι πολύ καλό, ωστόσο όπως ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πληροφορίες επί του παρόντος δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο και πως η όποια εξέλιξη θα υπάρξει αφού ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες που έχουν η SATO και η Neoset με το άρθρο 99.

Υπενθυμίζεται πως η SATO κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 την 1η Οκτωβρίου 2012, η οποία πρόκειται να εκδικαστεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 31 Ιανουαρίου 2013. Η εταιρεία συνεχίζει να εφαρμόζει συγκεκριμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, που προσβλέπει στη σημαντική μείωση των λειτουργικών της δαπανών με μείωση των εξόδων ενοικίων, αναδιάρθρωση των ανθρώπινων πόρων της, επαναδιαπραγμάτευση βασικών συμβολαίων προμηθευτών και γενικότερα περαιτέρω περικοπή ελαστικών δαπανών.

Από την άλλη πλευρά, και η Neoset, που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο μετά τη δεύτερη απόρριψη του αιτήματος για έκδοση προσωρινής διαταγής μέτρων προστασίας, προσέφυγε στο άρθρο 99 τον περασμένο Νοέμβριο, με την αγωνία των περίπου 1.000 εργαζόμενων της για το μέλλον να κορυφώνεται. Να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2011 οι υποχρεώσεις της Neoset υπερέβαιναν τα 53 εκατ. ευρώ, ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες ξεπερνούσαν τα 12 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο τζίρος είχε υποχωρήσει στα 42 εκατ. ευρώ.

Κινητικότητα
Ανεξάρτητα από την κατάληξη των παραπάνω διεργασιών, η πραγματικότητα είναι ότι η οικονομική κρίση και η δραματική κάμψη της κατανάλωσης στον κλάδο του επίπλου, όπου ο συνολικός τζίρος από το 2008 έως σήμερα έχει υποχωρήσει κατά 80%, έχουν εντείνει την κινητικότητα, με όλους τους παίκτες να αναζητούν πλέον τρόπους να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους. Ο προσεταιρισμός πιο εύρωστων οικονομικά σχημάτων είναι ίσως η μοναδική διέξοδος για όσες εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Επιπλέον, η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων είναι μια λύση που προκρίνουν και οι τράπεζες, οι οποίες θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν δανείσει.