Σε Ισραήλ και Λευκωσία το επομενο διήμερο ο Αλέξης Τσίπρας και δέκα υπουργοί

Δύο σημαντικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διήμερο, στην Ιερουσαλήμ και τη Λευκωσία, με την συμμετοχή της Ελλάδας σε ανώτατο επίπεδο.

Πρόκειται για τη διακυβερνητική Ελλάδας-Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, στην Ιερουσαλήμ με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τη συμμετοχή 10 υπουργών από κάθε πλευρά.

Θα ακολουθήσει την Πέμπτη, η τριμερής στη Λευκωσία, μεταξύ του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του Αλέξη Τσίπρα και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Ιρίτ μπεν Αμπά, δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ότι γίνεται η διμερής συνάντηση υψηλού επιπέδου στο Ισραήλ», καθώς πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ μέσα σε δύο μήνες.

Στην επίσκεψη θα μετάσχουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Οι υπουργοί με τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια θα μετάσχουν από ισραηλινής πλευράς.

Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, χωριστές συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους και θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση και από τα δύο μέρη.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, ενώ κατά την ολοκλήρωση των εργασιών θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση και ξεχωριστή δήλωση για την συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν οι δύο πλευρές στην προώθηση του εν λόγω τομέα συνεργασίας.

Παράλληλα με την επίσκεψη στο Ισραήλ, ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Παλαιστίνη, όπου θα συναντηθεί με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Την Πέμπτη θα συγκληθούν διμερείς διευρυμένες συναντήσεις Ελλάδας – Κύπρου και Κύπρου Ισραήλ, καθώς και τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στη Λευκωσία.

Θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα τουρισμού, μετανάστευσης, ασφάλειας, καινοτομίας, περιβάλλοντος, διαχείρισης υδάτινων πόρων, ασφάλεια, τρομοκρατία. Μια συντονιστική επιτροπή θα αναλάβει την παρακολούθηση της προόδου της τριμερούς συνεργασίας στα επιμέρους θέματα. Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα υπάρξει κοινή δήλωση.

Στην επίσκεψη θα μετάσχουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.