Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα – Χιονίζει στην Πάρνηθα – Σοβαρά προβλήματα στη Β. Ελλάδα

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η χώρα, με βροχές, ισχυρούς ανέμους και χιόνια που πιθανότατα θα πέσουν και στο κέντρο της Αθήνας.

Χιονίζει στην Πάρνηθα. Κλειστά σχολεία σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Φλώρινα και Λάρισα. Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Σε κατάσταση επιφυλακής ο Έβρος.

Θυελλώδεις πνέουν οι άνεμοι στο βόρειο και νότιο Ιόνιο, το νοτιοδυτικό και νοτιοανατολικό Κρητικό πέλαγος και τη θάλασσα της Ιεράπετρας. Ωστόσο, το πρωί της Δευτέρας τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται κανονικά προς όλα τα λιμάνια της χώρας. Κλειστή παραμένει μόνο η γραμμή Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Κλειστά έμειναν τα σχολεία στον Δήμο Λαγκαδά και στον Δήμο Ωραιόκαστρου στη Θεσσαλονίκη.

Λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας, ο Δήμος Πολυγύρου αποφάσισε τελικά να μην λειτουργήσουν καθόλου τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Πολύγυρου, Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων. Τα σχολεία στο Βάβδο και στον Ταξιάρχη δεν θα λειτουργήσουν.

Κλειστά έμειναν τα σχολεία και στη Φλώρινα, ενώ στην Κοζάνη τα σχολεία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9:30 το πρωί. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και στις δύο πόλεις.

Στις 09:15 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα σχολεία στο Άργος Ορεστικό, όπως επίσης οι παιδικοί και ο βρεφονηπιακός σταθμός, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού έκλεισαν και τα σχολεία στο νησί με εξαίρεση αυτά στον πρώην δήμο Μυτιλήνης. Τα σχολεία σύμφωνα με την απόφαση του δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη.

Στη Λάρισα έχουν κλείσει σχολεία στην επαρχία Αγιάς, καθώς και στην επαρχία Ελασσόνας.

Στη Θεσσαλονίκη, έχει διακοπεί λόγω παγετού η κίνηση των οχημάτων στη διασταύρωση Άγιου Βασιλείου από Χορτιάτη προς Άγιο Βασίλειο, καθώς και στην Περιφερειακή Οδό, στο ρεύμα προς δυτικά, από τον κόμβο Μουδανιών έως και την οδό Κατσιμίδη στην περιοχή της Τούμπας.

Στη Ροδόπη, λόγω βροχόπτωσης και αύξησης της στάθμης των υδάτων, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στις διαβάσεις των ποταμών Ποντικόρεμα (περιοχή Αρριανών), Αετοκορυφής-Διώνης, Εβρενού-Ιασίου, Λοφαρίου-Στρύμης, Σκαλώματος, Δοκού, Αγ. Μαρίνας (περιοχή Ίμερου), Κάλχα, Ηφαίστου, Μεσοχωρίου και Κομψάτου (περιοχή Μωσαϊκού).

Στην Αλεξανδρούπολη έχουν πλημμυρίσει εκτάσεις παραπλεύρως του Καμηλοπόταμου στον οικισμό Κορνοφωλιάς Σουφλίου, περίπου 100 στρέμματα και εκτάσεις παραπλεύρως του Ερυθροποτάμου, στον οικισμό Μικρού Δερείου, κατά προσέγγιση 100 στρέμματα. Επίσης έχει πλημμυρήσει έκταση περίπου 500 στρεμμάτων στη θέση Κιόντερι (περιοχή Σουφλίου) και η στάθμη των υδάτων σκεπάζει τη σιδηροδρομική γραμμή.

Στη Δράμα, λόγω βροχόπτωσης και αύξησης της στάθμης των υδάτων, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην Περιφερειακή οδό Δράμας-Αρκαδικού και στις Επαρχιακές Οδούς Πανόραμα-Καλλιφύτου, Πανόραμα-1-ΗΣ Ιουλίου, Ανδριανή- Αγορά και Περιθώριο – Οχυρό.

Στην Ορεστιάδα, λόγω βροχόπτωσης διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην:

-Διαδημοτική οδό Ν. Βύσσας – Καστανεών.
-Γέφυρα επαρχιακού δικτύου Πενταλόφου -Πλάτης.
-Κάτω τμήμα του κόμβου θυρέας επί της Επ. Ο. Ορμενίου -Αλεξανδρούπολης.
-Διαδημοτική οδό Δικαίων – Διλόφου, λόγω κατάκλισης του οδοστρώματος από λάσπες.
-Διαδημοτική οδό Κριού – Διλόφου, υπάρχει καθίζηση σε ένα σημείο του δρόμου.
-Διαδημοτική οδό Ευγενικού – Βρυσικών, λόγω κατάκλισης του δρόμου από ποσότητες νερού.
-Παλιά γέφυρα Ερυθροποτάμου στο 1ο χλμ. της Επ. Ο. Διδυμοτείχου – Μεταξά.

-Λόγω βροχοπτώσεων στην περιοχή Έβρου, καθώς και στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Τουρκία), έχει σημειωθεί αύξηση της στάθμης των υδάτων στους ποταμούς της περιοχής.

-Εισροή υδάτων ποταμού Έβρου στην περιοχή Ορμενίου Ορεστιάδας, 729 m3 ανά δευτερόλεπτο (αυξητική τάση).

-Περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας (σημείο ένωσης υδάτινων μαζών: Έβρου, Άρδα και Tunca) 924 m3 ανά δευτερόλεπτο (αυξητική τάση).

-Εισροή υδάτων από Βουλγαρία μέσω του Άρδα (φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας), 625 m3 ανά δευτερόλεπτο (αυξητική τάση).

-Ύψος στάθμης υδάτων Ερυθροποτάμου (παραπόταμος Έβρου) στην περιοχή Διδυμοτείχου 6 μ. (όριο συναγερμού 6,80 μ.).

-Ύψος στάθμης υδάτων ποταμού Έβρου στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτείχου 4,45 μ. (όριο συναγερμού 5,70 μ.).

Στην Πέλλα έχει κλείσει η δημοτική οδός από Τ.Κ. Κερασιάς Δήμου Έδεσσας, έως Χ/Κ Βόρρας, λόγω χιονιού – παγετού.

Στη Φλώρινα έχει κλείσει η επαρχιακή οδός Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ.

Στα Τρίκαλα στην επαρχιακή οδό Καλαμπάκας-Διάβας- Καστανιάς – Ασπροποτάμου, διεκόπη η κυκλοφορία, γιατί λόγω έντονων συνεχόμενων βροχοπτώσεων, προκλήθηκε καθίζηση τσιμεντένιας κολώνας (πυλώνα) στο μέσο της υφιστάμενης γέφυρας του Πηνειού ποταμού, μήκους περίπου (200) μέτρων, στο ύψος της Διάβας του Δήμου Καλαμπάκας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της γέφυρας Σαρακίνας.

Μετά από υπερχείλιση του ποταμού Πηνειού, στην Κλοκοτού του Δήμου Φαρκαδόνας, κατακλύσθηκε με νερά καλλιεργήσιμη έκταση (150) περίπου στρεμμάτων καθώς επίσης και τμήμα της επαρχιακής οδούς Κλοκοτού Τρικάλων – Μαραθέας Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, στο ύψος της γέφυρας Κλοκοτού. Δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές και ανθρώπινες ζωές. Στάθμη υδάτων ανοδική.

Στη Λάρισα διεκόπη η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αμπελώνα-Δελερίων, από το 3ο χλμ, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων Τιταρησίου ποταμού. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από τη Ν.Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης.

Στα Ιωάννινα έκλεισε η επαρχιακή οδός Κουτσελιού – Δροσοχωρίου (Παραεγνατία), στο 20ο χλμ., από συσσώρευση υδάτων.

Στη Θεσπρωτία κλειστή λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά είναι η επαρχιακή οδός Νεραΐδας – Σαγιάδας, από το 8ο έως 11,5ο χλμ.

Οι χιονοπτώσεις πρώτα θα εκδηλωθούν στη βόρεια Ελλάδα, θα είναι κατά κανόνα ασθενείς και θα κρατήσουν μέχρι το μεσημέρι. Από το Πήλιο και νοτιότερα τα χιόνια θα κρατήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα επηρεαστεί κυρίως η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία, η Εύβοια, ενώ από την Πελοπόννησο εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα στην Αχαΐα, η Κορινθία και η Αρκαδία.

Πιο συγκεκριμένα στην Αττική αναμένονται βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Βαθμιαία θα χιονίσει στα ημιορεινά, στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα στο κέντρο της πόλης. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 5-6 και στα ανατολικά 6-7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 02 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται χιονοπτώσεις με βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Θερμοκρασία: από -01 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια θα πέσουν στη Μακεδονία και τη Θράκη. Από το μεσημέρι στη δυτική Μακεδονία και από το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τη νύχτα. Θερμοκρασία: από -03 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Χιονοπτώσεις αναμένονται σε όλα τα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και στα πεδινά της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας. Βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Από το βράδυ στην Ήπειρο ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά – ημιορεινά και χιονόνερο σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Στην Πελοπόννησο αναμένονται βροχές, καταιγίδες και στα ορεινά – ημιορεινά χιονοπτώσεις. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Χιόνια θα πέσουν στα νησιά των Κυκλάδων και στην Κρήτη στα ορεινά – ημιορεινά και βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Σποραδικές καταιγίδες στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και στη Κρήτη τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονόνερο η χιονόπτωση στα βόρεια και βροχές η σποραδικές καταιγίδες στα νότια. Βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από τη νύχτα. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: στα βόρεια από 0 έως 06 και στα νότια από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.